Hrvatska-EU: Europska komisija u rujnu počinje pregovore sa CEFTA-om

Europska komisija mogla bi početkom rujna početi pregovore sa zemljama članicama CEFTA-e o trgovačkom režimu s Europskom unijom nakon ulaska Hrvatske, koja nastoji zadržati sadašnje uvjete za trgovinu sa susjednim zemljama, izjavila je u Bruxellesu pomoćnica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Moldaviju, te prihvatiti trgovinski režim koji EU ima bilateralno dogovoren sa svakom od tih zemalja.

EU sa svakom od tih zemalja ima potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji im dopušta da još neko vrijeme zadrže carine na proizvode iz EU-a, dok one mogu gotovo sve proizvode izvoziti bez carina. To konkretno znači da ulaskom Hrvatske u EU hrvatske izvoznike nastupaju nepovoljne okolnosti – više neće moći u zemlje člance CEFTA-e izvoziti bez carine.

Europska komisija bi početkom rujna trebala dobiti mandat za pregovore u ime Europske unije, a time i u ime Hrvatske.

“Mi pripremamo platformu, pokušat ćemo ukazati na važnost pojedinih koncesija i privilegiranog položaja koje naše prehrambene tvrtke trenutačno imaju. Pokušat ćemo se izboriti da zadržimo sadašnje stanje u trgovini sa zemljama CEFTA-e, ali smo svjesni da nećemo moći zadržati sve”, rekla je Španjol, koja je u Bruxellesu kao promatrač sudjelovala na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

U travnju je, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos najavio da će Europska komisija sklapati sporazume sa zemljama CEFTA-e, a Hrvatska kao članica Europske unije ravnopravno će sudjelovati u donošenju svih odluka i to na način da se zadrži ono što je najbitnije za Hrvatsku, a to su tradicionalni komercijalni odnosi s CEFTA-om”.

Bez promjena postojećih ugovora EU-a s tim zemljama, hrvatski izvoznici prehrambenih proizvoda bi na svojim najvažnijim inozemnim tržištima izgubili pozicije zbog prestanka važenja CEFTA-e. Odnosno, iz zemalja CEFTA-e, ali i EU, na hrvatsko će tržište dolaziti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi bez ikakvih carinskih barijera, dok bi istodobno hrvatski prehrambeni proizvodi u zemljama CEFTA-e bili opterećeni carinama.