Hrvatska i Slovenija razmijenile note o arbitražnom sporazumu

Danas su razmijenjene diplomatske note između Republike Hrvatske i Republike Slovenije kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži između vlada dviju zemalja, potpisanog u Stockholmu, 4. studenoga 2009. godine, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Sporazum će stupiti na snagu prvog dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota, odnosno u ponedjeljak, 29. studenoga 2010. godine.

Svi procesni rokovi navedeni u ovom Sporazumu počet će se primjenjivati od datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali 4. studenoga 2009. u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu. Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt.

Tom su prigodom potpisnici su istaknuli da je potpisivanje arbitražnog sporazuma veliki dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za Europu i međunarodnu zajednicu i otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja.