Hrvatska kupuje 12 repariranih MiG-ova 29?

Hrvatski državni vrh uskoro će, a najkasnije do kraja ove godine, odabrati najbolje rješenje za nastavak nadzora hrvatskog zračnog prostora, pri čemu će pred sobom, kako ekskluzivno doznaje Vjesnik, imati čak osam opcija – od remonta sadašnjih i nabavu servisiranih MiG-ova 21 za manje od 150 milijuna kuna, ali i bez direktnih i indirektnih povratnih investicija u gospodarstvo, do kupnje 12 lovaca četvrte generacije čija je cijena, bez naoružanja, u rasponu od 1,7 do gotovo 10 milijardi kuna.

O većini mogućnosti govori se već neko vrijeme, osim jedne, najnovije, o kojoj piše Vjesnik, a riječ je o nabavci MiG-ova 29. Konkretno, ponuda se odnosi na reparirane mađarske MiG-ove 29SD, što je čak četiri puta skuplje, od dosad po mnogima najizglednije opcije – repariranja hrvatskih i nabavka još nekoliko repariranih MiG-ova 21.

No, ona ipak ima velike izglede, i to stoga što bi preuzimanje mađarskih MiG-ova 29 uključivalo offset, tj. povrat uloženih sredstava kroz ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Prije nekoliko mjeseci, hrvatski su mediji s posebnom pažnjom zbog toga i pratili posjet delegacije ruske državne agencije za prodaju naoružanja Rosoboronexport MORH-u. Izaslanstvo je predvodio Vladimir Barkovski, direktor tvrtke MiG.

Rusi su navodno još u listopadu 2011. Ministarstvu obrane donijeli svoju ponudu o 12 polovnih MiG-ova 29SD iz sastava mađarskog ratnog zrakoplovstva, tešku 90 milijuna eura, u koju je uključen i offset vrijedan čak milijardu eura, pa su se na tom tragu pojavile spekulacije da bi posla kroz taj projekt moglo biti za Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici, ali i da Ruse zanima suradnja s RIZ Odašiljačima, Končarom – električnim vozilima, te s brodogradilištima 3. majem, Uljanikom, Grebenom i Brodosplitom.