Hrvatska neće tražiti izručenje Tihomira Purde

Nakon provedenih izvida i istražnih radnji Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku utvrdilo je kako nema osnove za poduzimanje kaznenog postupka protiv vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji se od uhićenja na graničnom prijelazu Orašje 5. siječnja nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Zenici.

Uhićen je temeljem Interpolove tjeralice izdane na zahtjev srbije koja Tihomira Purdu tereti da je 1991. tijekom, dok je kao hrvatski branitelj sudjelovao u obrani Vukovara, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Purda i druge osobe protiv kojih traje istraga pred srpskim tužiteljstvom za ratne zločine počinili to kazneno djelo. Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Purde.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, sukladno Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sklopljenom između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, zaprimilo je presliku kaznenog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika te je po njemu postupilo i došlo do navedenoga rezultata.

Temeljem podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedeni su izvidi, te istražne radnje ispitivanja svjedoka pred Županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba te prikupljanje raspoložive dokumentacije.

Nekoliko sati prije nego što je ova informacija objavljena, srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti hoće li pokrenuti kazneni postupak te od Bosne i Hercegovine zatražiti izručenje branitelja Tihomira Purde, a ako se to ne dogodi, najavila je da će izručenje zatražiti Srbija.

U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug u Haagu, Malović je podsjetila da 23. siječnja ističe Purdin pritvor i rok do kada se Bosni i Hercegovini mora podnijeti zahtjev za njegovim izručenjem. Ona stoga očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti o pokretanju kaznenog postupka protiv Purde i zahtjevu za njegovim izručenjem.

“Akoliko do toga ne dođe, ministarstvo pravosuđa Srbije zatražit će izručenje Purde iz BiH”, izjavila je Malović.

Potvrdila je i kako je njezino ministarstvo u četvrtak Hrvatskoj proslijedilo diskove s podatcima koji se odnose na više desetaka osoba koje Srbija potražuje na temelju osuda koje su donijeli nekadašnji srbijanski vojni sudovi.

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa vukovarskog branitelja Tihomira Purdu, izjavio je u Hini kako će od Suda BiH ponovo zatražiti da se njegova branjenika pusti iz ekstradicijskog pritvora, istodobno ocijenivši kako odluka Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH) da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtjev za Purdino izručenje može “ozbiljno zakomplicirati” cijelu situaciju.