Hrvatska pošta Mostar izdala prigodne marke u prigodi Božića i Nove godine

marke-bozic-nova-godina Hrvatska pošta Mostar i ove godine izdala je dvije prigodne poštanske marke u zasebnim arcima “Božić” i “Nova godina” (arak 20 maraka), dvije omotnice prvoga dana i žig prvoga dana, objavljeno je na službenoj web stranici Hrvatske pošte Mostar. Ove prigodne marke tiskane su u tiskari Zrinski Čakovec i u poštanskom prometu koriste se od 1. prosinca.

Rođenje Boga – čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina. Do pred kraj IV. stoljeća Božić se obilježavao 6. siječnja, da bi potom bio premješten na 25. prosinca kako bi se potisnula, još od cara Aurelija (270.-275.) uvedena rimska svetkovina Natalis Solis Invicti. Kršćani su vrlo rano dan Isusovog rođenja smatrali i početkom nove godine.

U razdoblju obnovljenog Zapadnog rimskog carstva gotovo je u čitavoj Europi početak nove godine bio na Božić. Tek je 1691. Crkva prihvatila 1. siječanj kao početak Nove godine.

Biblija Isusovo rođenje tumači kao događaj koji se zbio na slavu Bogu na visini i za mir ljudima dobre volje. U Starome zavjetu proroci su navijestili rođenje Mesije koji će otkupiti ljude od grijeha dok Novi zavjet donosi ispunjenje proročanstva. Isusa, Božjeg Sina, po Duhu Svetome začela je i rodila Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa. Rođen je u štalici, u judejskom gradu Betlehemu, jer u svratištima nije bilo mjesta za njih. Božićni i novogodišnji običaji oblikovali su se stoljećima pod utjecajem raznih naroda i krajeva.

Zajednički su čitavom kršćanskom svijetu, ali im je i svaka sredina udahnula nešto svoje i učinila ih prepoznatljivima, objavljeno je na portalu www.post.ba. [kta/f.p.]