HRVATSKA – RUSIJA 30:24 Zlata vrijedna pobjeda za dizanje samopouzdanja

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

U prvom od dva susreta Croatia Cupa 2022. Godine, hrvatska rukometna reperezentacija pobijedila je Rusiju 30:24. U oba poluvremena bilo je lijepih minuta, ali i slabijih razdoblja koje je Rusija znala kazniti.

Ali budući da je riječ o prvom susretu nakon šest dana napornih treninga, to nije nikakvo iznenađenje. Bila je to inače briljantna večer Ivana Martinovića koji je postigao čak 10 pogodaka.

HRVATSKAI. Pešić 2/13, M. Mandić -/-, M. Šunjić 6/18, L. Mihić 1/1, A. Gadža 2/3, Š. Ivić 0/, I. Čupić 2/6, M. Mamić -/-, D. Mandić 3/3, N. Grahovac -/- , H. Jaganjac 5/6, I. Martinović 10/15, L. Šušnja -/-, M. Šipić 2/6, F. Glavaš 4/5, Z. Srna 1/2 , izbornik: Hrvoje Horvat           

RUSIJA: A. Grushko -/-, V. Kireev 7/22, A. Vereshchagin 3/18, D. Santalov 4/6, V. Vorobev -/-, A. Kotov 2/4, R. Ostashechenk -/-, D. Kornev 1/2, E. Dzemin 1/2, S. Kudinov 0/1, V. Kasatkin -/-, S. Shishkarev 0/2, I. Soroka 6/8, P. Andreev 6/6, D. Zhitnikov 0/1, N. Kamenov 1/1, S. Kosorotov 3/5, izbornik: Velimir Petković      

U sjajnoj atmosferi pred oko 2000 gledatelja u Gradskom vrtu, prvi od dva susreta protiv Rusije izbornik hrvatske reprezentacije Hrvoje Horvat počeo je u sastavu: Ivan Pešić na vratima, Ivan Čupić David Mandić na krilima, Marin Šipić na crti te Ivan Martinović, Ante Gadža i Halili Jaganjac na vanjskim pozicijama.  

Krenuli su s obranom 6-0. Rusi su je lako riješili u prva dva naleta. Hrvatska je uzvratila na isti način. Onda su obje reprezentacije propustile realizirati po jedan sedmerac i dva napada da bi Hrvatska konačno u sedmoj minuti prvi put povela 3:2. Bio je to okidač za još tri pogotka pa se lakše počelo disati od 11. minute kada je na semaforu pisalo 6:2.  

U tom razdoblju posebno raspoložen bio je Ivan Martinović koji je postigao tri od šest naših pogodaka. Uskoro su se priključili i ostali pa je sredinom prvoga dijela Hrvatska već imala pet pogodaka razlike, 9:4.  

Rusi su nam najveće probleme radili s crte. Posebno Pavel Andreev koji je lako razdvajao našu obranu na pola i realizirao sve što mu je došlo do ruke. Uz desetak minuta krize u realizaciji i brojne promjene koje je zbornik napravio, Rusija je u 24. minuti uhvatila priključak i došla na 11:9. Naša je klupa, naravno, morala pozvati minutu predaha.  

Ipak, u završnici prvoga dijela ponovno je svoju ruku namjestio sjajni Ivan Martinović i s četiri nova pogotka u nizu (ukupno ih je dao osam u  tih 30 minuta) i odveo nas u sigurnu luku, na četiri razlike (15:11). Rusi su do kraja prvoga dijela ipak uspjeli postići još jedan pogodak pa se na predah otišlo s 15:12. Više od toga zabrinuo nas je David Mandić koji je nezgodno pao u jednoj kontri 50ak sekundi prije predaha i šepajući otišao u svlačionicu.  

U nastavku je na naša vrata stao Mate Šunjić. Promijenili smo i obranu na 5-1. Naprijed je bio Lovro Mihić. Ušao je i Filip Glavaš na desno krilo. S dva brza pogotka, digla je Hrvatska ponovno svoju prednost na plus pet (17:12). 

Dvadesetak minuta nakon toga igralo se pogodak za pogodak. Razina agresivnosti Rusije i dalje je rasla pa su naši počeli pomalo nervozno reagirati, vjerojatno i pod utjecajem ozljede Davida Mandića koji je s ledom na koljenu   ostao na klupi cijelo drugo poluvrijeme. Na ulasku u posljednjih deset minuta,  hrvatski rukometaši otišli na šest razlike (26:20).  

Najveća naša prednost bila je plus sedam dvije minute prije kraja. Ali to je manje važno u ovom trenutku. Važna je pobjeda koja vraća samopouzdanje. S deset pogodaka najbolji u hrvatskim redovima bio je Ivan Martinović. Kod Rusije prvo ime Pavel Andreeev sa šest pogodaka iz šest pokušaja. Isto toliko dao je i Igor Soroka, ali uz dva promašaja. 

CROATIA CUP 2022:
HRVATSKA – RUSIJA 30:24