Hrvatska Sretka Kalinića izručila Srbiji

Sinoć oko jedan sat iza ponoći provedeno je izručenje pripadnika “zemunskog klana” Sretka Kalinića iz Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, priopćio je jutros glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Krunoslav Borovec.

Izručenje su obavili djelatnici policije, zrakoplovom kojeg je osigurala srbijanska strana, a tiijekom izručenja nisu nastupili nikakvi sigurnosni problemi. Snimka izručenja dostupna je na web stranici www.mup.hr , navodi se u priopćenju MUP-a RH.

Kalinić je u Srbiji u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Zbog toga što mu je suđeno u odsutnosti, moći će zatražiti ponavljanje postupaka.

Kalinić, prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji, što je omogućeno zaključivanjem sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Srbije, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik “zemunskog klana”, Miloš Simović.