Hrvatske inovatorice oduševile u Londonu medvjedićem koji prati zdravlje djece

Originalni hrvatski projekt Teddy The Guardian uvrstio se među pobjednike međunarodnog Seedcamp Weeka u Londonu. Seedcamp je tvrtka s jednim od najuspješnijih akceleracijskih programa u Europi, jer uspjeva osigurati financiranje za čak 83 posto start-up tvrtki o kojima vodi brigu, kako donosi tehnološki blog Wall Street Journala, a prenosi Jutarnji list.

teddyS1_598675S1

Na upravo održanoj selekciji pojavio se rekordan broj kandidata, njih čak dvadeset, od čega je odabrano 11 projekata koji očekuju financijere za razvoj svojih poslovnih ideja. Iza Teddy The Guardiana stoje dvije mlade djevojke: osnivačica tvrtke Josipa Majić je stekla iskustvo rada na sustavima daljinskog praćenja pacijenata, a suosnivačica Ana Burica studentica je organizacije informatike.

Kako su napisale na blogu , dolaze iz Hrvatske, male zemlje s velikom tradicijom tekstilne industrije u kojoj je izgubljeno više od 100.000 radnih mjesta, ali one vjeruju da i dalje ima mogućnosti za te vješte radnike, te žele kombinirati “infrastrukturu, strast i stručnost s novom tehnologijom”.

Teddy The Guardian je plišani medvjedić s ugrađenim senzorima koji djeci mjere otkucaje srca, krvni tlak, zasićenost kisikom i tjelesnu temperaturu te šalju te podatke bežičnim putem na pametne telefone roditelja. Prema zamisli osnivačica “mede čuvara”, svaki put kada dijete da medjvediću svoj prst ili stavi medvjedićevu šapu na svoje čelo senzori izmjere vrijednosti, zabilježe ih i odmah pošalju roditeljima putem mobilne aplikacije.

Budući da su senzori atestirani, medvjedići se mogu prodavati širom svijeta, što daje priliku ovom proizvodu da, uz malo sreće i puno truda, ostvari uspjeh u globalnim razmjerima.

Osim Teddy The Guardiana, u finalu Seedcampa su bila još dva hrvatska projekta – ListenApp i Sizem. ListenApp je aplikacija koja u jednoj minuti predstavi korisniku najbitnije vijesti u audiovizualnoj formi, a Sizem će omogućavati svojim korisnicama da pronađu i kupe odjeću odgovarajuće veličine.