I Hrvatska obilježava stotu godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

I Hrvatska obilježava stotu godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

Bolna sjećanja na 20. stoljeće koje je u Europi donijelo dva, a u Hrvatskoj nažalost tri velika rata, danas prije svega trebaju služiti kao pouka međunarodnoj zajednici za još odgovornije i još aktivnije zalaganje u jačanju globalne sigurnosti i mira te u sprječavanju sukoba i ratova među narodima kako se ovakva stradanja čovječanstva više nikad ne bi ponovila, poručila je hrvatska Vlada.

Tijekom protekle četiri godine obilježavanju su se svojim programima diljem Hrvatske pridružile brojne znanstvene i kulturne ustanove, udruge, knjižnice, muzeji i škole, gradovi i općine, podsjeća HRT.

Tako je, između ostalih, u Puli znanstvenim skupom komemorirano potapanje broda Viribus Unitis. U Zadru je održan Znanstveni kolokvij o raspadu Austro-Ugarske Monarhije, Znanstveni kolokvij i izložba Završetak Prvog svjetskog rata u Dalmaciji te Međunarodna znanstvena konferencija Potopljena baština Prvog svjetskog rata s posebnim osvrtom na potonuća parobroda Barun Gautsch te bojnog broda Szent Istvan.

Brojni hrvatski muzeji (Gradski muzej Križevci, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Sveti Ivan Zelina, Muzej Turopolja, Muzej Slavonije Osijek) sudjelovali su u obilježavanju ove značajne obljetnice.

U Hrvatskom povijesnom muzeju otvorena je izložba “1918. prijelomna godina u Hrvatskoj”, s naglaskom na bitne događaje tijekom u vezi s rješavanjem hrvatskoga nacionalnog pitanja. Izložena građa raspoređena je u pet cjelina od početka 1918. do sredine 1919. godine, a prikupljena je iz cijele Hrvatske. Autorica izložbe je Andreja Smetko.

U Hrvatskom državnom arhivu održana je promocija knjige “Ivo Pilar: Južnoslavensko pitanje i svjetski rat”. Osim 100. godina od završetka Prvog svjetskog rata, time se obilježava i 100 godina od tiskanja knjige i 100 godina od priključenja Međimurja Hrvatskoj.

Na gradskom groblju Mirogoj predstavnici grada Zagreba su zajedno s predstavnicima Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata položili vijenac na spomenik/kosturnicu u kojoj se nalazi oko 3.300 posmrtnih ostataka vojnika iz Prvog svjetskog rata. Vijenac će biti položen i na spomen ploču svim poginulim hrvatskim vojnicima koja se nalazi na tzv. Rudolfovoj vojarni.

U povodu obilježavanja godišnjice u zagrebačkoj katedrali služena je sveta misa.

Na varaždinskom groblju položeni su vijenci za vojnike iz Prvog svjetskog rata. Ondje ih je, podsjeća HRT, pokopano više od 400.