IDS-ov predizborni medijski ‘cunami’ s ciljem rušenja uspješnog načelnika Višnjana

Piše: Augustin Nestorović
Kad imamo primjer dobrog funkcioniranja i razvoja jedne općine, onda jasno vidimo druge koji nisu uspješni, a u politici to može postati neoprostiva provokacija i dobar povod županijskim moćnicima za lov na terirorij koji nije pod kontrolom njihove vlasti.

Svjedoci smo nedavnoj vrlo agresivnoj medijskoj kampanji, prvenstveno u najznačajnijem lokalnom istarskom mediju, a nakon toga i objavi manipulativno-jednostranog priloga na jednoj nacionalnoj televiziji. Cijela kampanja imala je za cilj “razotkrivanje” raznih nepravilnosti i nepodopština načelnika Općine Višnjan.

Neupućeni promatrači bez dubljih informacija uglavnom su to tako i doživjeli, ne znajući da se radi o PR kampanji po sistemu “kadija te tuži – kadija ti sudi”. Na žalost, u tom vrlo agresivnom medijskom ‘cunamiju’, koji ima za cilj potopiti sve što nije u skladu s planovima i politikom vladajuće stranke u Istarskoj županiji, deblji kraj je trebao izvući taj neposlušni načelnik koji je, gle čuda, neovisan i, objektivno gledajući, radi korisne stvari za svoj Višnjan i lokalnu zajednicu.

Medijska priprema terena, kontra novinarskih kodeksa, a iz pera iste autorice, s jedne strane trebala je ocrniti aktualnu vlast i osobito njenog čelnog čovjeka te istovremeno pozitivno promovirati njegovu protukandidatkinju na predstojećim lokalnim izborima. Udarilo se sa svih strana, osobito u tv prilogu, koji je iz snimljenog materijala krajnje manipulativno izmontiran, a što se lako može provjeriti ako se pogleda cjelovita snimka, koja je objavljena i na Facebooku.

Pri montaži su korištene izjave izvan izgovorenog konteksta, isključivo s ciljem negativnog prikazivanja načelnika općine, a prešućivani su njegovi konkretni odgovori na ključna pitanja. Na primjer, napadan je zbog tvrtke koja je imala godišnji prihod od 2.850 kn i služila je samo za objavu monografije, a prešućivan je podatak da je uspješno sanirao sve probleme s proračunom iz prethodnog IDS-ovog mandata i pri tome ga značajno, milijunski, povećao i učinio stabilnim.

O tome gospodin Angelo Mattich kaže: “Meni je cilj da proračun punimo što bolje, nije mi cilj nikakva devastacija proračuna, nego, kako sam rekao, što bolje punjenje, jer ako dobro punimo proračun, tada možemo nešto i napraviti za naše građane”. To nešto može se vidjeti i prostim okom, spomenut ćemo se samo dječjeg vrtića, cesta, potpomaganja društvenog života, udruga i ustanova, poput poznate Zvjezdarnice, razvoja OPG-ova, obrta i malih poduzetnika, privatnih apartmana, pa sve do novih investicija u gospodarstvo.

Mattich nije bježao ni od svojih pogrešaka, pa se osvrnuo na nepravilnosti pri ispunjavanju imovinske kartice koje su se dogodile previdom.

O tome je kazao: “Želim živjeti zakonito, i svakako spadam u one ljude koji svoje previde i propuste nastoje ispraviti. Zato sam grešku s neažurnom karticom ispravio odmah kad sam upozoren i unio sve podatke o imovini, a o kojoj građani ionako sve znaju jer smo mi malo mjesto. Ja sam ovdje starosjedilac, i jako dobro poznaju mene i moju obitelj, zbog toga su me očito i birali te mi dali odgovornost za vođenje Općine”.

Osim navedenog, tema o kojoj se dizala prašina je i donošenje novog prostornog plana. Nužno ga je donijeti jer prethodna vlast to nije napravila, a ključan je da bi se mogli pokrenuti razvojni procesi, aplicirati na fondove EU-a, zaštititi okoliš, povećati energetsku učinkovitost i ono što je najvažnije poboljšati brigu o demografiji i smještaju mladih obitelji.

Mattich je istaknuo da je “iz zemljoradničke obitelji i imam ambicije u poljoprivrednoj proizvodnji, a što se tiče zemljišta, nije mi cilj urbanizirati poljoprivredno zemljište pa onda špekulirati i to prodavati, to nije u skladu sa mojim moralom”.

Načelnik i Općinsko vijeće su zbog toga i krenuli u proceduru donošenja novog prostornog plana, on još nije usvojen, podložan je sugestijama i argumentiranim prijedlozima s ciljem pronalska najkvalitetnijeg mogućeg rješenja u skladu sa zakonima i na korist građana.

Nameće se zaključak da građani Višnjana prepoznaju da su Mattich i njegovi suradnici prvenstveno ljudi, a tek onda političari. Prozirni i neargumentirani napadi protukandidatkinje zapravo pokazuju strah njenih šefova od pozitivnog primjera koji bi ih mogao koštati vlasti i u drugim općinama diljem Županije.

Građani se žele otarasiti stranačkih parazita i krenuti putem razvoja i boljeg života, jer je to jedini pravi put.

Foto: Unimedia