Inovatori i znanstvenici pozivaju u srijedu na Sajam ideja

inovatoriU sklopu obilježavanja 94. obljetnice svoga rada, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije uz potporu Udruge inovatora Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 23. listopada ove godine od 10 do 13 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori na adresi Nova cesta 3-7 organizira Sajam ideja.

Sajam zamišljen kao burza ideja ima za cilj popularizirati rad akademske i znanstvene zajednice te potaknuti suradnju s gospodarstvom. Tako će profesori i studenti fakulteta okupljenima predstaviti najnovija istraživanja s naglaskom na njihovoj primjeni, ali i predstaviti resurse koje fakultet ima. Prisutni gospodarstvenici će pak predstaviti svoja rješenja kojima su unaprijedili poslovanje i proizvodnju, ali i iznijeti konkretne probleme s kojima se susreću, a čija rješenja može ponuditi upravo akademska zajednica.

Sajmom ideja želi se i motivirati mlade, buduće znanstvenike, pa će tako Udruga inovatora Hrvatske najuspješnijim studentima uručiti nagrade u tri kategorije, završni rad, diplomski rad i originalna ideja.

„Zemlje koje danas brzo napreduju i imaju uspješno gospodarstvo mahom su zemlje kojima su u fokusu inovacije, a to su i zemlje u kojima postoji bliska suradnja znanosti i gospodarstva. Recept za uspjeh vrlo je jednostavan, povezivanje centara znanja s businessom. Da bismo to napravili moramo prije svega popularizirati znanost, poticati izvrsnost u obrazovanju, kreirati obrazovni sustav koji će odgovarati na društveno-gospodarske izazove i s druge strane poticati gospodarstvenike da rješenja svojih problema potraže na hrvatskim sveučilištima i u domaćim znanstvenim institucijama“ objašnjava Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Kriva percepcija da je stručna pomoć skupa, nepoznavanje resursa koje akademska i znanstvena zajednica ima, ali s druge strane neinformiranost sveučilišta i znanstvenika o potrebama gospodarstvenika koji onda rezultira i manjim brojem istraživanja i otkrića s praktičnom primjenom samo su neki od problema koji stoje na putu intenzivnije suradnje znanosti i gospodarstva, a koji se rješavaju upravo ovakvim i sličnim događanjima.

Pored razgovora o ovim temama, na ovogodišnjem Sajmu ideja predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorit će i o mogućnostima financiranja suradnje industrije i znanosti iz EU i HR fondova, a Državni zavod za intelektualno vlasništvo i Udruga inovatora Hrvatske o zaštiti intelektualnog vlasništva.