Internet tržište u BiH rađa svoje prve milijunaše

Samo je pitanje vremena, kada će poznati njemački i američki internet investitori početi investirati u bh. web projekte. Iznosi koji služe u takvim slučajevima kao početne injekcije, često dostižu i 40 milijuna eura

Piše: Nedim Šabić | Seo.ba

Ovu bi godinu mogao obilježiti veliki rast u internet prodaji i to ne samo roba i usluga, nego i pružatelja tih usluga tj. portala. Sve više inozemnih tvrtki zainteresirano je za kupovinu nekih od popularnih web stranica na bh. tržištu. Najveći interes investitori su pokazali za portale za kupoprodaju, a potom za portale za vijesti.

Nekoliko projekata je prodano u proteklim godinama, a među njima najpoznatija prodaja je svakako prodaja popularnog portala www.dernek.ba za skoro milijun konvertibilnih maraka. Trenutno se vrše pregovori s većim brojem portala u BiH čija ukupna transakcijska vrijednost može prevazići pet milijuna konvertibilnih maraka, što bi predstavljalo svojevrsni rekord na bh. internetskom tržištu.

Da je tržište interesantno i za strane investicije, a ne samo preuzimanja, pokazuje nedavni ulazak hrvatskog hosting giganta Avalona, koji sada nudi svoje usluge preko www.avalon.ba i za manje od mjesec dana djelovanja, uspio zauzme dobar dio tržišta na tom području.

Samo je pitanje vremena, kada će poznati njemački i američki internet investitori početi investirati u bh. web projekte, jer su već aktivni na istom tržištu u Srbiji i Hrvatskoj. Iznosi koji služe u takvim slučajevima kao početne injekcije, često dostižu i 40 milijuna eura. Preostaje samo da vidimo u kome će ti investitori prepoznati najveći potencijal.

Svake godine se sve više tvrtki s registriranom djelatnošću “informatika” otvara u BiH, što još jednom pokazuje da BiH u određenim segmentima ne kaska za svjetskim trendovima.

Takve tvrtke se popularno zovu “startup-ovi” i iz njih proizilazi tzv. startup kultura pa tako nastaju i startup djelovi grada pa čak i startup gradovi. U Srbiji je to svakako Beograd, u Hrvatskoj Split i Zagreb, a u BiH prednjačke Sarajevo i Banja Luka.