Ivo Atlija na suđenju Karadžiću: “Vatra je otvarana na sve što se kreće…, na žene i djecu”

Ivo Atlija, Hrvat iz Prijedora, na Haaškom je sudu, svjedočeći na suđenju bivšem čelniku bosanskih Sra Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, govorio o progonu hrvatskog stanovništva i zločinima koje su nad njegovim sumještanima na području prijedorske općine počinile snage bosanskih Srba 1992.

“Vatra je otvarana na sve što se kreće…, na žene i djecu”, rekao je Atlija opisujući napad snaga bosanskih Srba na hrvatsko selo Briševo i okolne zaseoke 1992. Atlija je počeo svjedočiti prošli četvrtak, a iskaz je dovršio danas.

Svjedok je nakon što je SDS preuzeo vlast u Prijedoru polovinom 1992. otišao u Briševo, odakle je gledao napade srpskih snaga na okolna mjesta, među kojima i na Kozarac. Opisao je i granatiranje Briševa u svibnju 1992. te topnički napad na to selo u srpnju iste godine u kojem je među 70-ak ubijenih bio i njegov otac.

Atlija je opisao i kako je pokopao članove jedne hrvatske obitelji koje su srpski vojnici prisilili da sami iskopaju grobove, a potom ih strijeljali. Svjedok je koncem 1992. nakon što je pod prisilom, a kako su srpske vlasti tvrdile dobrovoljno, potpisao izjavu kojom im ostavlja svu imovinu, dobio dozvolu da napusti to područje.

Karadžić je u okviru protuispitivanja svjedoka pitao zna li da je Prijedor u Drugom svjetskom ratu bio u sastavu Hrvatske, koliko je udaljen od Hrvatske ili kada je HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj, pa je predsjedavajući sudac O-gon Kwon intervenirao poručivši optuženom da mu nije jasna relevantnost njegovih pitanja.

Odbio je Karadžićev zahtjev da mu se dodijeli dodatno vrijeme za protuispitivanje objasnivši da je njegov problem što je vrijeme trošio na marginalne i nebitne stvari.