Iz federalnih robnih rezervi nestalo 1.600 tona pšenice i 1,6 milijuna litara goriva

Na današnjoj sjednici Vlade Fedracije BiH razmatrana Informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o stanju u skladištima Federalne direkcije robnih rezervi.

Federalni tržišni inspektori su od 1. do 11.8.2012. godine kontrolirali 13 društava/skladišta sa kojima je Federalna direkcija robnih rezervi zaključila ugovor o skladištenju. Ocjena je da robne rezerve u cjelini, izuzev u dva slučaja, funkcioniraju u skladu sa zakonskim i drugim propisima.

Naime, u skladištu “Zovko-Oil” Žepče ustanovljen je nedostatak ukupne uskladištene ugovorene količine eurodizela (1.204.240 litara) i benzina BMB 95 (409.955 litara), a u MPP “Zlatna dolina” u Stocu nedostatak merkantilne pšenice od 1.607,7 tona.

Ukupno stanje skladištenja robnih rezervi, također, ukazuje na potrebu ustanovljavanja novog koncepta koji, prije svega, podrazumijeva izmjenu uvjeta ugovaranja skladištenja, kao i kontinuiranu kontrolu stanja roba u skladištima, kako bi se u svakom pojedinačnom slučaju moglo blagovremeno reagirati.

Stoga je Vlada FBiH danas i zaključila da Federalna direkcija treba redefinirati program robnih rezervi. Uz to, prema društvima kod kojih je ustanovljen manjak roba u odnosu na ugovorene količine, bit će poduzete sve zakonske mjere s ciljem nadoknade štete.

Vlada je također, u cilju zadržavanja stabilnog postojećeg stanja na tržištu žitarica u Federaciji BiH, donijela zaključak da se, zbog stalnog rasta cijena pšenice, sagleda mogućnost za najpovoljniju nabavku određenih količina koje bi se skladištile preko Federalne direkcije robnih rezervi.

Pored toga, predviđeno je sufinanciranje jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi prema zaključenim ugovorima s robnim proizvođačima. Također, treba naći model podrški kojim bi bili stimulirani poljoprivrednici koji dosad nisu proizvodili pšenicu da ovom kulturom zasiju svoja polja.