Iz tiska izlazi Tuđmanova politička biografija

Idućeg će tjedna u izdanju “Večernjeg lista” biti objavljena prvu političku biografiju Franje Tuđmana. Dosad je o Tuđmanu napisano mnogo članaka i knjiga, ali nismo imali ni jednu povijesno-znanstvenu studiju o njemu. Ovo će biti prva biografska knjiga o Tuđmanu koju je napisao profesionalni povjesničar i koja će zasigurno izazvati veliku pozornost.

Autor joj je James J. Sadkovich, američki povjesničar hrvatskog podrijetla. Predavao je američku i europsku povijest na Sveučilištu Wisconsin u Madisonu. Bio je stipendist Zaklade John M. Olin na vojnim i strategijskim studijama na Sveučilištu Yale. Radio je i kao znanstveni savjetnik u Woodrow Wilson Center for International Scholars. Posljednjih godina živi i radi u Nizozemskoj.

Sadkovicheva knjiga predstavlja opširno djelo utemeljeno na brojnim izvorima – od literature objavljene u Hrvatskoj, preko knjiga i radova objavljenih u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, do izvora nastalih djelovanjem Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, kao i podataka iz razgovora koje je autor vodio s osobama koje su poznavale i radile s Franjom Tuđmanom.

Tuđmanov život izložen je kronološki, pri čemu je naglasak dan na razdoblje prije 1990. godine, kada je postao hrvatski predsjednik. Prikazano je društveno i političko okružje Tuđmanove mladosti, njegovo sudjelovanje u partizanskom pokretu, kasnija karijera u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, a zatim odlazak iz Beograd u Zagreb, gdje postaje direktor Instituta za historiju radničkog pokreta.

Nakon toga opširno su opisane političke i društvene okolnosti koje su Tuđmana od člana tadašnje nomenklature pretvorile u protivnika vladajućeg komunističkog režima, a kasnije i osnivača Hrvatske demokratske zajednice, s kojom će 1990., na prvim višestranačkim izborima održanim u Hrvatskoj, osvojiti vlast.

Na kraju knjige, u tematskim poglavljima, među ostalim je obrađen Tuđmanov odnos prema historiografiji, jugoslavenskoj ideji i državi te hrvatsko-srpskim odnosima. Ono što je u ovoj knjizi dodatno zanimljivo jest Sadkovichev opširan prikaz razmišljanja dijela zapadnih povjesničara, kao i drugih stručnjaka s područja društveno-humanističkih znanosti o Jugoslaviji i njezinom raspadu.

Mnoge predrasude i iskrivljena mišljenja o Tuđmanu Sadkovich u svom opširno djelu pokušava opovrgnuti, pa je knjiga na mnogim mjestima polemična.

Recenzenti knjige su dr. Mario Jareb i dr. Nikica Barić s Hrvatskog instituta za povijest.