Izetbegović: “Kako ću objasniti čaršiji da mi više nećemo moći izabrati dva člana Predsjedništva?”

Bakir Izetbegović

“Kako ću ja objasniti čaršiji da mi više nećemo moći izabrati dva člana Predsjedništva BiH”, upitao je lider SDA Bakir Izetbegović predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića večeras po završetku cjelodnevnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u prisustvu zapadnih medijatora pregovora koji su vođeni u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Kako HMS saznaje od izvora koji nije želio biti imenovan predstavnici EU i SAD snažno podržavaju elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH. Prema tom modelu Hrvati bi mogli izabrati člana Predsjedništva BiH pod uvjetom da istaknu jednog kandidata.

– Od ukupno 300 elektora mogli bi osvojiti 101, što bi bilo dovoljno za izbor u Predsjedništvo BiH, kaže sugovornik HMS-a, ističući da je time onemogućen pluralizam među Hrvatima, ali da će se neki ustupak morati napraviti želi li se doći do rješenja.

On kaže kako je Izetbegović nakon neumskih pregovora optuživao HDZ BiH da je odbio prihvatiti model koji HDZ-u jamči da će biti izabran njihov kandidat, kojeg je SDA navodno spremna prihvatiti.

Što se tiče federalnog Doma naroda za bošnjačku stranu sporan je izbor 17-tog izaslanika u klubove naroda, koji bi se birao na način da, primjerice svi izabrani Hrvati u skupštine većinski bošnjačkih županija, u kojima živi manje od 5 posto pripadnika hrvatskog naroda biraju jednog izaslanika u hrvatski klub, a isto to se odnosi i na druga dva naroda.

Što se tiče reduciranja ovlasti Doma naroda hrvatski pregovarači predložili su rješenje prema kojem Zakon koji se usvoji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne mora ići na potvrdu u Dom naroda, ako tako odluči nadpolovična većina u svakom od nacionalnih klubova Federalnog doma naroda.

Po svemu sudeći dogovor o izmjenama Izbornog zakona je “na dohvat ruke”, no sugovornik HMS-a ističe kako, ipak, treba biti oprezan jer je tako izgledalo i tijekom pregovora u Neumu, pa je na kraju dogovor, ipak, izostao.

Ono što je sada drugačije je da SAD i EU snažno stoje iza ovih rješenja, kazao je izvor HMS-a.

Pregovori se nastavljaju sutra u 12 sati./HMS/