Izetbegović zatražio od Angele Merkel da ubrza Europski put BiH

Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i novoizabrani član Predsjedništva BiH, danas su u Berlinu razgovarali sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te s Christophom Heusgenom, savjetnikom saveznog kancelara za vanjsku politiku i sigurnost, i njegovim suradnicima.

Tokom dužih prijateljskih razgovora zaključeno je kako je neophodno da Bosna i Hercegovina funkcionira efikasnije kao država i da brže ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, priopćeno je iz SDA.

Deutsche Welle javlja da je Izetbegović zatražio je od kancelarke Merkel da ubrza europski put Bosne i Hercegovine. Zemlja se ponovo našla na raskrižju, rekao je Izetbegović i od njemačke kancelarke zatražio da zaustavi procese i teške riječi koje ponovo vode ka destabilizaciji stanja u zemlji.

Izetbegović smatra da se na Balkanu stvara nova atmosfera. To potvrđuje, kaže, i zajednički susret u Vukovaru predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića. Nije to samo simbolika, jer su ratovi na Balkanu davno prošli i krajnje je vrijeme da se otvore bolje perspektive, poručio je Izetbegović. U politici će, kaže, slijediti stope svoga oca Alije Izetbegovića. Uzor mu nisu predsjednici dvije susjedne zemlje koji su okarakterizirani kao lideri pomirenja.

“Ja mogu nastaviti raditi ono što je radio moj otac. On je bio čovjek mira i žao mi je što je uopće bio u situaciji da vodi rat. U Bosni i Hercegovini ja želim da nastavim njegovu politiku i on je meni dovoljan primjer uz svo dužno poštovanje prema Tadiću i Josipoviću”, rekao je Izetbegović.