JE LI MOGUĆE? Prema zadnjoj anketi prije izbora, Grabar-Kitarović jako pala, Milanović je ispred nje!

JE LI MOGUĆE? Prema zadnjoj anketi prije izbora, Grabar-Kitarović jako pala, Milanović je ispred nje!

Hrvatska u nedjelju po sedmi put bira predsjednika ili predsjednicu, a bit će to neizvjesna utrka. Dnevnik Nove TV donosi posljednje veliko istraživanje koje obuhvaća završnicu kampanje pa i sučeljavanje predsjedničkih kandidata na javnoj televiziji.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su poravnani. Kandidat SDP-a tako bi osvojio 24,3, a kandidatkinja HDZ-a 24,2 posto birača.

U odnosu na posljednje istraživanje Dnevnika Nove TV Milanović nije ni dobio ni izgubio potporu, ali Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 3 postotna poena u tom razdoblju.

Miroslav Škoro također ne može biti zadovoljan završnicom kampanje jer je dočekuje s potporom od 18 posto. A još početkom kampanje mogao je računati na 23 posto potpore.

Podsjećamo, tada su tri kandidata bila unutar statističke pogreške. Kolinda Grabar-Kitarović na 27,4, Zoran Milanović na 24, a Miroslav Škoro na 23 posto.

A kako prolaze ostali kandidati?

Mislav Kolakušić tjednima gubi potporu i prije otvaranja birališta može računati na 5,5 posto (na početku kampanje imao je 8,2 posto). Ivan Pernar pak malo je popravio osobni rejting, ali daleko je od drugog kruga. Trenutačno bi za njega glasovalo 3,4 posto ispitanika. Dario Juričan ili Milan Bandić svojim performansima protiv zagrebačkog gradonačelnika popravio je rejting i sada ima 3,3 posto. Dalija Orešković malo je prikupila birača, ali i dalje je to nedovoljno za 2. krug. Pred izbore može računati na potporu od 2,8 posto. Dejan Kovač, kandidat HSLS-a, kampanju nije iskoristio i može računati na 2,3 posto potpore. Katarina Peović, kandidatkinja nove ljevice, u kampanji je prikupila potporu, ali daleko je od toga da ozbiljno ugrozi bilo koga. Može računati na 1,4 posto. Anto Đapić kao i na početku kampanje i sada je na začelju s potporom od 1,1 posto, a Nedeljko Babić još gore stoji – trenutačno ima 0 posto potpore.

Zanimljivo je u odnosu na istraživanje s početka kampanje da je broj neodlučnih porastao s 8 na 13,6%.

Tko pobjeđuje u drugom krugu

Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi u drugom krugu 43,1 posto, a Zoran Milanović 40,9 posto. Svoj glas ne bi dalo nikome niti bi izašlo na birališta 11 posto ispitanika, a ne zna još 5 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović može računati u drugom krugu na 47 posto birača Miroslava Škore, 39 posto neodlučnih, ali i 37 posto birača Ivana Pernara. Zoran Milanović pak u drugom krugu dobiva većinu glasova Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Dejana Kovača, Dalije Orešković i Katarine Peović.

U slučaju da se u drugom krugu nađu Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro vodila bi se mrtva utrka. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 38,2 posto, a Miroslav Škoro 36,2 posto. Na birališta ne bi izašlo 19,7 posto građana koji su glasovali u prvom krugu. Ne zna njih 5,8 posto.

Miroslav Škoro je u odnosu na početak kampanje izgubio prednost od 11 postotnih poena. Što se dogodilo? Pa birači ostalih kandidata u manjem broju mu daju potporu ili neće izaći na birališta. Kao što će većina Milanovićevih birača,  budu li morali u drugom krugu birati između Škore ili Kolinde Grabar-Kitarović, ostati doma. Doma će većinom ostati i birači Mislava Kolakušića ili Ivana Pernara.

Škoro sam pobjeđuje Milanovića

Miroslav Škoro ako bi ušao u drugi krug pobijedio bi Zorana Milanovića i on bi dobio 47 posto, a Zoran Milanović 37,5 posto. Na birališta ne bi izašlo 10,6 posto birača, a ne zna njih 4,9 posto.

Miroslav Škoro mogao bi pobjedu zahvaliti i činjenici da bi mu potporu dalo 70 posto HDZ-ovih birača, odnosno Kolinde Grabar-Kitarović.

Tko su birači vodećih kandidata

Kolinda Grabar-Kitarović može računati na veću potporu među biračima iznad 60 godina (31%) te onima s osnovnom školom (39%). Više glasova osvaja u Slavoniji (28%) te Dalmaciji (24%). I na kraju 55 posto HDZ-ovih birača glasovalo bi za nju.

Zoran Milanović također veću potporu ima među biračima iznad 60 godina (33%), kod onih s VSS-om (29%), a vodi u Zagrebu i okolici s 27 posto te Primorju i Istri s 30 posto. Za njega će glasovati 64 posto birača SDP-a.

Miroslav Škoro veću potporu ima među mlađim biračima, tamo bi osvojio 28 posto. Veću potporu ima među biračima sa SSS-om, točnije 22 posto. Malo veću potporu ima u Zagrebu s 19 posto, a u Slavoniji s Kolindom Grabar-Kitarović vodi mrtvu utrku s 28 posto. Za njega će glas dati 3 posto HDZ-ovih birača.

Tko odlučuje o izborima

Zanimljivo je da veći interes za izlaskom na birališta imaju birači u Zagrebu (80%) kao i u Istri i Primorju (76%), birači s VSS-om (78%) te birači HDZ-a i SDP-a s 83% i 80% posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno između 18. i 19. prosinca 2019. godine telefonskom metodom. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Foto: Nova TV