Jerusalem Post se ispričao Ivi Goldsteinu i izbrisao tekst u kojem je on žestoko napadnut

Jerusalem Post žestoko nagazio Ivu Goldsteina i upravu Spomen područja Jasenovac
Foto: Screenshot HRT

Jerusalem Post se ispričao zbog članka objavljenog prije desetak dana u kojem se žestoko napada hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina, objavio je Index.hr.

Članak “Ovo sramotno ismijavanje holokausta mora prestati” objavljen je na webu Jerusalem Posta na mjestu gdje se objavljuju mišljenja i komentari čitatelja. Autor teksta potpisan je kao David Goldman, navodni australski pisac te voditelj stranice koja se bavi istraživanjem nacističkih zločina. Pišemo navodni jer do danas nije utvrđeno tko je čovjek koji se spominje kao autor.

Članak u kojem se žestoko napada Goldsteina i optužuje za stvari koje nikad nije rekao krajem prošlog tjedna uklonjen je sa stranice Jerusalem Posta.

Jerusalem Post se Goldsteinu ispričao zbog objavljenog teksta.

“Prošli je tjedan The Jerusalem Post na ovim stranicama objavio mišljenje koje nažalost nije prošlo dovoljnu provjeru. Iskreno žalimo zbog ove pogreške”, napisali su.

Jerusalem Posta je izbrisao tekst koji potpisuje David Goldman, u kojem autor žestoko kritizira Ivu Goldsteina.

O izbrisanom tekstu se danas se oglasila i Javna ustanova Spomen područja Jasenovac.

“Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem izražava svoje duboko neslaganje sa stavovima autora Davida Goldmana, iznesenim u članku objavljenom u listu Jerusalem Post. Na internetskoj stranici izraelskog dnevnog lista Jerusalem Post 14. kolovoza 2021. objavljen je članak autora Davida Goldmana pod nazivom ‘Ovo sramotno ruganje holokaustu mora odmah prestati’ (eng. This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop now). U sljedećim danima tekst su prenijeli i neki mediji iz Hrvatske i susjednih zemalja, a stavovi autora izneseni u tekstu izazvali su reakcije zainteresirane javnosti. Nakon ovih reakcija, tekst više nije dostupan na internetskoj stranici Jerusalem Posta.

David Goldman misteriozni je autor članka koji se predstavlja kao slobodni novinar iz Adelaidea u Australiji, voditelj internetske stranice thegoldmanreport.org, posvećene ‘razotkrivanju nacističkih kolaboracionista i neonacista u Australiji’. Stručnoj javnosti je do sada bio nepoznat, a na internetskoj stranici medium.com moguće je pronaći njegov tekst objavljen 17. srpnja 2021., osebujnog naslova ‘Kako liberalne elite i ratni kriminalci uništavaju povijest holokausta’ (eng. How liberal elites and war criminals are destroying the history of the Holocaust).

U oba navedena članka autor donosi niz netočnih informacija na osnovu kojih donosi pogrešne zaključke. Očito je nepoznavanje teme o kojoj piše, a zaključke donosi na osnovi neznanstvenih izvora. U čudnom izokretanju činjenica, Goldman u svojim tekstovima optužuje pojedince i ustanove za ‘ruganje holokaustu’, a na kraju je upravo on taj koji dovodi u pitanje žrtve te se na taj način ruga žrtvama. Tako su se na meti njegovih napada našli povjesničari Ivo Goldstein i Rory Yeomans te ustanove koje brinu o čuvanju sjećanja na žrtve holokausta kao što su Memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema te US Holocaust Memorial Museum iz Washingtona.

Indirektno je prozvano i Spomen područje Jasenovac zbog pitanja broja žrtava ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac.

Zato će Spomen područje Jasenovac još jednom iskoristiti ovu priliku kako bi podsjetilo javnost na povijesne činjenice. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske u travnju 1941. godine donesene su zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti koje su se odnosile protiv Židova i Roma te diskriminatorne odredbe protiv Srba. Osnivanjem koncentracijskih logora, a prvenstveno logora Jasenovac u kolovozu 1941. godine, pripadnici ove tri etničke skupine deportirani su prema logorima, gdje je izvršen genocid nad Srbima i Romima, holokaust nad Židovima te zločini protiv čovječnosti protiv drugih zatočenika koji su deportirani u logore iz razloga što se nisu slagali s politikom ustaškog režima. Uz to, dogodili su se brojni masakri civilnog stanovništva, pretežno Srba, na teritoriju tadašnje NDH.

Dužnost i obaveza Spomen područja Jasenovac je da kroz svoju muzeološku, obrazovnu, izdavačku te komemorativnu djelatnost čuva sjećanje na žrtve. To će nastaviti raditi i dalje s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i inozemstva. Sastavni dio djelatnosti je nastavak rada na projektu Poimeničnog popisa žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941. – 1945., čiji je cilj da imena žrtava ne budu prepuštena zaboravu, a isto tako da se stručnim i znanstvenim pristupom stane na kraj bilo kakvom preuveličavanju ili umanjivanju strašnih zločina holokausta i genocida koje su ustaše počinili u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata”, piše u priopćenju javne ustanove.

Na sporni tekst reagirao je i Goldstein koji je za Večernji list rekao kako se radi o hrpi besmislica i laži, kao i uvreda na njegov račun.