Još 43.000 obitelji u BiH traži obnovu kuća porušenih u ratu

kuce-srusene-u-ratuU Bosni i Hercegovini je trenutno evidentirano 43.000 obitelji koje traže obnovu stambenih jednica porušenih u proteklom ratu, rečeno je danas u Doboju na Skupštini Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

To je baza podataka, kazala je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, Ministarstva za ljudska prava BiH i rezultat je rada entitetskih i županijskih resornih ministarstava, a Unija je evidentirala još 17 000 obitelji koje nisu na tom popisu

Ukupan broj neobnovljenih kuća u BiH je još 145 000, što govori da ni popisi nisu konačni. Zabrinjava, međutim, činjenica da je sredstava za obnovu u ratu porušene imovine sve manje.

“U 2013.godini na razini BiH nije izdvojena nijedna marka za implemetaciju Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, a posebno za održivi povratak”, upozorila je Zukić.

BiH diže kredite da bi riješila ovaj problem, a Unija pokušava da vlastitim snagama radi na edukaciji mladih povratnika u ruralnim sredinama. “Nakon edukacija uspjelo se zaposliti preko 80 mladih”, rekao je predstavnike Unije Dženan Mašetić.

Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini je na godišnjoj skupštini prihvatila plan rada do 2016.godine, a kao prioritete naglasili su lobiranje za dobivanje sredstava za obnovu kuća i pomoć u zapošljavaju putem edukacije povratnika.

Skupštini su nazočili predstavnici 104 lokalna udruženja koja su članovi Unije, predstavnici domaćih institucija (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a, kantonalnih i općinskih vlasti), i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija (OHR, OESS, UNDP, Hilfswerk).