Još troškova za vlasnike nekretnina: uskoro potreban i certifikat o ispuštanju CO2!

energetski-certifikatMinistrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je skoro uvođenje novog certifikata -onog o ispuštanju CO2 (ugljičnog dioksida) iz stambenih kuća i zgrada u zrak! Sve to iako većini vlasnika nekretnina koje su trenutačno naprodaju, a njih je oko 2000.000, još nije jasno ni kako se nositi s obveznim energetskim certifikatom.

„Vrlo brzo ćemo morati u hrvatsko zakonodavstvo ugraditi i koliko CO2 naše nekretnine ispuštaju u zrak. To je već na snazi u nekim zemljama EU, primjerice, u Nizozozemskoj i Belgiji. Oni imaju dva certifikata: jedan o energetskoj učinkovitosti, a drugi o tome koliko neka kuća ili zgrada ispušta CO2 u atmosferu“, poručila je ministrica.

Međutim, ističe kako se još ne zna kada će se ta nova obaveza, proizašla iz EU direktive UN-ove Konvencije o promjeni klime, početi primjenjivati.

„Ne zna se još kada će to biti, niti na koji način će se računati, odnosno mjeriti koliko tko ispušta CO2, ali dogodit će to vrlo skoro. Kao što automobili prilikom tehničkog pregleda moraju proći test na CO2, tako će morati i sve zgrade. To je logično“, istakla je Mrak Taritaš, dodajući kako će taj certifikat također vrijediti deset godina, kao i energetski certifikat, kojega svi vlasnici nekretnina od 1. siječnja 2014. moraju ishoditi prije prodaje.

To je jedna od obaveza Hrvatske kao članice Europske unije, koja je postavila cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 20 posto do 2020., te za za 80 do 95 postodo 2050. godine u odnosu na baznu 1990. godinu. Novi certifikat, doznjemo, mogao bi stupiti na snagu nakon što Hrvatska zgotovi Strategiju niskougljičnog razvoja, a koja je trenutno u izradi.