Josipović: Dobro je da se konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju s Haagom

Kako iz Haaga izvještava Lada Stipić Niseteo, vijest o uhićenju Gorana Hadžića iskomentirana je na svim relevantnim adresama. “18 godina po osnivanju tek danas možemo reći da više nema optuženih – bjegunaca pred pravdom, Srbija je sada dala vidljiv dokaz da njezina suradnja s Tribunalom nije prazno obećanje” – smatra glavni tužitelj Brammertz.

“Radi se o novom značajnom koraku Srbije prema EU i jednako značajnom događaju za međunarodnu pravdu” – izjavili su, pozdravljajući odlučnost srbijanskih vlasti koja je u dva mjeseca izručila preostala dva bjegunca, najviši dužnosnici EU, Barroso, van Rompuy i Ashton.

NATO-ov glavni tajnik misli da će Hadžićevo uhićenje, dva mjeseca nakon Mladićevog, “omogućiti zatvaranje jedne od najbolnijih stranica europske povijesti”. “Odajem priznanje vlastima Srbije radi ispunjavanja međunarodne obaveze. Budućnost Srbije leži u konstruktivnoj suradnji sa susjedima i euroatlantskom zajednicom” – zaključuje Fogh Rasmussen.

Za glavnog tajnika Vijeća Europe Jaglanda uhićenje je “značajan korak u borbi protiv nekažnjvosti”, a za predsjedajućeg OESS-om Litvanca Ažubalisa, Hadžić iza rešetaka znači i “jačanje pravne države, pomirenja i stabilnosti”.

Izvjesno jeste da će završetak Hadžićevog skrivanja pogurati integracijski proces Srbije. Suradnja s kaznenim sudom naravno i dalje je uvjet, pogotovo što će se tražiti i očekivati kredibini odgovori tko je sve skrivao Hadžića (a prije toga Mladića i Karadžića), no ovog trenutka je sigurno da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidatske zemlje, još bez otvaranja pregovora i time se pridružiti Makedoniji i Crnoj Gori.

U seriji reakcija izdvojimo onu iz nizozemskog parlamenta gdje se decidirano navodi, uz razumljive pohvale i komplimente Beogradu na konačno obavljenom poslu, da “popuštanja u kriterijima ni u kom slučaju neće biti”.

U očekivanju prebacivanja Gorana Hadžića iz Srbije u Haški tribunal za ratne zločine, glavni tužitelj tribunala Serge Brammertz je izjavio za Glas Amerike da je u pitanju iznimno važan događaj, ali da pred Haškim tribunalom, kao i pred lokalnim pravosuđima u regiji, stoji još puno posla.

Na pitanje novinarke Inde Swanke o dijelu odgovornosti Gorana Hažića za zločine počinjene u Vukovaru, tužitelj Brammertz je rekao: “Nakon pravednog suđenja na sucima će biti da presude o njegovoj odgovornosti, ali je iz optužnice jasno da su zločini koje smo tamo naveli obuhvatili etničko čišćenje, ubojstva, prisilno raseljavanje tisuća civila – tako da on, prema našoj optužnici, ima veliku osobnu krivičnu odgovornost u vezi niza zločina, uključujući i u Vukovaru gdje su stotine ljudi ubijene.“

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz je rekao da je izručenje Gorana Hadžića sudu za ratne zločine – pitanje dana.

“Nadamo se da će haaško tužiteljstvo i sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način i da će to biti jedno pravedno suđenje” – prokomentirao je vijest o uhićenju posljednjeg haaškog optuženika Gorana Hadžića hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Kako iz Zagreba javlja Slavica Lukić, odgovarajući na novinarski zahtjev da prokomentira činjenicu što su i Goran Hadžić i Ratko Mladić uhićeni u Srbiji, Josipović je kazao kako “u mnogim zemljama nije uvijek bilo volje za suradnju s haaškim sudom”.

Predsjednik Josipović je potom dodao: “Dobro je da se konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju, to je dobro i sa stanovišta pravde, to je dobro za naše međususjedske odnose, a prije svega je dobro i za samu Srbiju“.

Premijerka Jadranka Kosor pozdravila Hadžićevo uhićenju, kazavši da je to posebno dobra vijest za obitelji žrtava čije stradanje je skrivio:

“Dobro je da će on, kao i Mladić, konačno stati pred lice pravde i konačno odgovarati za zločine, brojne zločine koji se sa bilo čime mogu mjeriti“.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je izjavio: “Kad se svi punti zbroje sve dođe na svoje. To je mala utjeha žrtvama. Hrvatska ulazi u EU, Srbija će nakon Hrvatske u nekakvom razumnom vremenskom periodu, po svemu sudeći, otvorit pregovore do kraja godine. Stvari idu svojih tijekom. To je dobro za sve zemlje u regiji i sve ljude“.

Hadžićevo uhićenje pozdravili su i predstavnici stradalničkih udruga i udruga obitelji nestalih iz Vukovara. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak je ustvrdio da je Hadžićevo uhićenje dobra vijest, ali da bi obiteljima nestalih više značilo kad bi vlasti u Srbiji, osim što uhićuju optužene za ratne zločine, otkrile i lokacije na kojima su pokopani nestali za kojima se još traga.

Hrvatska udruga ratnih vojnih invalida domovinskog rata, HVIDR-a, pozdravlja uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca, ali izražava sumnju da će Hadžiću pred haaškim sudom biti izrečena primjerena kazna.

Ta udruga naime optužuje sud za izjednačavanje agresora i žrtve. Srbijanske vlasti HVIDR-a optužuje da je gotovo neprikriveno skrivala Hadžića i Mladića, te da je njihovo uhićenje politički motivirano jer je ono uvjet za početak pristupnih pregovora Srbije s EU.

Izvor: Glas Amerike