Josipović i Dodik: Pravo na povratak je neupitno

Vlasti i u Hrvatskoj i u BiH i u Republici Srpskoj svim povratnicima, bez obzira na nacionalnost, jamče punu sigurnost, izjavio je u srijedu u Slavonskom Brodu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s predsjednikom entiteta Republike Srpske u BiH Miloradom Dodikom.

“Načela povratka su vrlo jasna a to su načela nepovredivosti imovine i punog prava na povratak”, rekao je predsjednik Josipović na konferenciji za novinare, koju su predsjednik Josipović i Dodik održali u zgradi Poglavarstva Slavonskog Broda.

Prije konferencije za novinare, predsjednik Josipović i Dodik su, nakon kratkog razgovora u četiri oka, razgovarali s čelnicima Slavonskog Broda o prekograničnoj suradnji i onečišćenju iz rafinerije u Bosanskom Brodu a potom su se susreli s članovima udruga Hrvata izbjeglih iz bosanske Posavine i Srba izbjeglih iz Hrvatske, s kojima su razgovarali o pitanjima povratka.

Dotaknuvši se pitanja onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu, predsjednik Josipović je kazao kako su “Dodik i vlada Republike Srpske izrazili svoj interes i odlučnost da kroz mjere, koje mogu poduzeti kao vlada i kroz utjecaj na vlasnike rafinerije, osiguraju da vlasnici urede ekološke uvjete na najvišoj razini, za što su već osigurana i sredstva”.

Također je dogovoreno da se s hrvatske strane odrede konzultanti s kojima će Republika Srpska i rafinerija surađivati, kazao je.

“Predsjednik Dodik također nas je informirao da se širi poslovanje rafinerije po najvišim svjetskim standardima, da će se otvarati neka nova radna mjesta i da će tu biti i mjesta za Hrvate”, kazao je predsjednik Josipović.

Prema riječima Milorada Dodika, “sistemskih problema za povratak u Republici Srpskoj nema” a osigurani su i sigurnosni uvjeti nužni za siguran život povratnika. “Pozivam i ovaj put da svi oni koji se žele vratiti u Republiku Srpsku to učine nesmetano a u tome imaju i podršku vlasti Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Nakon konferencije za novinare, Josipović i Dodik položili su cvijeće kod spomenika stradaloj djeci Slavonskog Broda “Djevojčica” a potom su obišli ostatke u Domovinskom ratu porušene brodske pravoslavne crkve.