Josipović: "Ne mogu otići na inauguraciju Tomislava Nikolića"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović dočekao je u srijedu predsjednicu Kosova Atifetu Jahjagu koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

Teme razgovora tijekom njihova susreta bile su bilateralni odnosi, podrška Hrvatske Kosovu na putu u EU, unapređenje gospodarskih odnosa, položaj manjina te situacija u svjetlu izbora Tomislava Nikolića za srbijanskog predsjednika, javlja HRT.

“Ne mogu otići na inauguraciju Tomislava Nikolića zbog razloga koje sam ranije naveo. Međutim, odnosi Hrvatske sa Srbijom sve su bolji i želio bih nastaviti taj trend dobrih odnosa”, izjavio je to predsjednik Josipović nakon službenih razgovora. Dodao je da daljnja suradnja Hrvatske i Srbije ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer je za partnerstvo potrebno dvoje.

“Nažalost, stavovi koje je Nikolić zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave”, smatra Josipović.

Predsjednica Kosova izjavila je kako je njezina zemlja pružila ruku suradnje svim zemljama u regiji.

“U našem Ustavu stoji da Kosovo nema nikakve teritorijalne pretenzije prema drugima te tražimo da i naši susjedi to poštuju. Sa Srbijom želimo imati dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta”, rekla je Atifeta Jahjagu.