Josipović oduzeo činove Glavašu, Norcu, Zagorcu…

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga, donio je na temelju Ustava Republike Hrvatske i Zakona o službi u Oružanim snagama RH Odluku o oduzimanju čina general-bojnika Branimiru Glavašu, Mirku Norcu-Kevi i Vladimiru Zagorcu, čina pukovnika Tihomiru Oreškoviću te čina bojnika Siniši Rimcu.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović potpisao ju je 9. rujna ove godine, a objavljena je u Narodnim novinama od 20. rujna 2010.

Branimiru Glavašu, umirovljenom general-bojniku, čin se oduzima vezano za presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom mu je za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora u trajanju od 8 godina.

Umirovljenom general-bojniku Mirku Norcu-Kevi čin se oduzima vezano za presudu Županijskog suda Rijeka kojom mu je za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora u trajanju od 12 godina.
Vladimiru Zagorcu, umirovljenom general-bojniku, čin se oduzima vezano za presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom mu je za kazneno djelo zloporaba položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina.

Umirovljenom pukovniku Tihomiru Oreškoviću čin se oduzima vezano za presudu riječkog Županijskog suda kojom mu je za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

Umirovljenom bojniku Siniši Rimcu čin se oduzima vezano za presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom mu je za kazneno djelo ubojstvo izrečena kazna zatvora u trajanju od 8 godina.

U vezi s činom koji im je oduzet, osobe iz ove odluke gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz čin.

Izvor: HRT