Josipović posmrtno odlikovao dragovoljca Jeana Michela Nicoliera

josipovic-odlikovanje-j-m-nicolier
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posmrtno je odlikovao francuskog državljanina i dragovoljca Domovinskog rata koji je 1991. poginuo u Vukovaru Jeana Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koju je taj tada 25-godišnji mladić iskazao u obrani Vukovara.

Nicollier se kao dragovoljac borio na Sajmištu, gdje je ranjen 9. studenoga i prevezen u vukovarsku bolnicu te nakon pada grada likvidiran na Ovčari. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Sinovo odlikovanje primila je danas u Uredu predsjednika Jean Michelova majka Lyliane Fournier.

“Jednoga dana Jean Michel je rekao ‘ja odlazim’ i možda je simbolično što ću ovo reći”, rekla je Jean Michelova majka Lyliane Fournier, “ali mislim da je umro smiren među svojim prijateljima i da je to ono što je želio. Imao je 25 godina i odluka je bila konačna, a svi smo je u obitelji podržavali i smatrali da je to pravedna stvar”. Kazala je kako je njezin sin bio običan mladić, idealist, čija je profesija trebala bila njegovatelj djece.

Želja obitelji je, dodala je, da Jean Michelovi posmrtni ostaci budu pokopani u Hrvatskoj jer smatraju da mu je tu mjesto nakon što im je govorio o suborcima i ljudima koje je volio.