Josipović posmrtno odlikovao Sinišu Glavaševića

Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu i posvjedočenu hrabrost i junaštvo u obrani Vukovara tijekom jeseni 1991. posmrtno je danas od stane predsjedika RH, Ive Josipovića, odlikovan radijski novinar Siniša Glavašević koji je mučki ubijen na Ovčari. Odlikovanje je primio njegov sin Bojan.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje vojnim postrojbama u obrani Vukovara u jesen 1991. odlikovan je Marin Vidić Bili, Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Hrvatsku stečene u obrani Vukovara i u Domovinskom ratu odlikovan je Lavoslav Bosanac, a Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH Stipo Pole.

Okupljenima se obratio i umirovljeni brigadir Branko Borković “Mladi Jastreb”, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovim obilježavanjem, rekao je, započeo proces prekidanja povijesne nepravde prema Vukovaru te se napokon potvrđuje da je Vukovar zaglavni kamen moderne hrvatske države.

Istaknuo je kako je na Hrvatskoj još puno posla na otklanjanju sjenke zamjene teze zločinca i žrtve, koja je, kaže, na djelu i koju moramo svi zajedno otkloniti.

“Zahvaljujući vama i svim našim braniteljima Hrvatska danas ima perspektivu da u potpunosti postane zemlja sretnih i zadovoljnih ljudi, zemlja pravde i blagostanja svih naših građana”, kazao je predsjednik Josipović okupljenima.

Taj se cilj, dodao je, može postići samo ako svi u Hrvatskoj, po uzoru na Vukovarce iz Domovinskog rata, budu požrtvovni, budu li radili predano i strpljivo, te cijenili i vrednovali svoj rad, zalaganje u uspjeh, jer je upravo takva Hrvatska – uspješna, demokratska i pravedna – bila u mislima onih koji danas više nisu među nama.

“Naš je dug i obveza da ispunimo njihovu viziju Hrvatske, viziju koju i mi dijelimo. Budu li vukovarski heroji uzor i inspiracija na tom putu, budite uvjereni kako nema bojazni za uspješnu Hrvatsku i za njenu uspješnu budućnost”, rekao je predsjednik Josipović.

Zaključio je riječima: “Hvala vam jer ste uzor Hrvatskoj u ljudskom, domoljubnom i svakom drugom smislu. Svi ste vi junaci.”