Josipoviću uručeno priznanje "Osoba godine"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u Banjoj Luci nagradu “Nezavisnih novina” za osobu 2010. godine. Јosipović je, prema procjeni “Nezavisnih”, ovu nagradu zaslužio jer je državnik bez ratne prošlosti, ima pozitivan angažman u odnosima sa državama bivše Јugoslavije i vodi politiku pomirenja i tolerancije.

Јosipović je, osim priznanja, dobio i novčanu nagradu, koju je poklonio dječijoj klinici KBC Banjaluka. Čitatelji “Nezavisnih novina” za najbolje ministre izabrali su Aleksandra DŽombića, ministra financija RS, Mustafu Mujezinovića, premijera Federacije BiH, a najbolji u Vijeću ministara BiH je ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

Prvi put dodijeljeno je priznanje za prvu damu bosanskohercegovačke politike, koje je pripalo predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto, koja je ovo shvatila kao svojevrsno priznanje svim ženama za njihov rad.

Obraćajući se nazočnima, Josipović je na svečanosti poručio kako nagradu shvaća kao priznanje svima onima koji se bore za politiku pomirbe, razumijevanja i suživota, politiku koja je europska.

Primivši nagradu osobito se zahvalio Željku Kopanji, vlasniku “Nezavisnih novina”. Također se zahvalio na mogućnosti da se na jednom mjestu okupe predstavnici svih naroda koji žive u BiH te predstavnici zemalja regije i veleposlanici brojnih zemalja.

Svečanoj dodijeli priznanja, uz brojne druge uzvanike, nazočili sui predsjednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović.