Jovičić: Svi Srbi s područja Pazarića i Tarčina su privođeni

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, Slavko Jovičić je rekao da su svi Srbi s područja Pazarića i Tarčina privođeni, što je obrana Mustafe Đelilovića nastojala osporiti, javlja BIRN – Justice Report.

Odgovarajući na pitanja obrane prvooptuženog Đelilovića, Jovičić je kazao da su privođeni svi Srbi od 14 do 80 godina sa područja Pazarića i Tarčina.

Braniteljica Vasvija Vidović upitala je svjedoka zna li da su izvjesni Mrakić i Vlaisavljević bili pripadnici Armije BiH.

“Vlaisavljevića i Mrakića sam vidio u logoru, bili su sa mnom u istoj ćeliji. Eto, bili su pripadnici muslimanske vojske, pa su zaglavili u logoru. Izašli su prije mene iz logora”, odgovorio je svjedok Jovičić.

Braniteljica Vidović je rekla da ova dvojica nisu bili u logoru te da mu može nabrojati imena Srba koji nisu bili hićeni.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i ratnog Predsjedništva općine Hadžići.

Za zločine počinjene u vojarni “Krupa”, logoru “Silos” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužiteljstvo BiH, uz Đelilovića, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Na upit braniteljice Vidović jesu li mu prije zatvaranja oduzeti pištolj, puška i motorola, svjedok je kazao da je, kao pripadnik Službe javne sigurnosti, imao oružje, koje je predao.

“To što sam imao nije mi oduzeto istovremeno. Pripadnici muslimanske policije su mi uzeli pištolj, automatsku pušku i motorolu. Međutim, ostavili su mi hekler i rekli: ‘Evo ti, neka imaš ovo, tu si sam sa muslimanima'”, ispričao je svjedok.

Jovičić je pojasnio da je u travnju 1991. godine primljen u Službu javne sigurnosti te je napomenuo da nije imao nikakvu političku ulogu u ratnim zbivanjima.

Braniteljica Vidović svjedoku je citirala dio iz njegove knjige, u kojoj opisuje događanja u “Silosu”, a gdje je napisano: “Osnovali smo svoju Srpsku demokratsku stranku (SDS)”, i upitala ga da li je sudjelovao u osnivanju te stranke.

Jovičić je rekao da nije bio ni član ni aktivist SDS-a, već samo “pripadnik srpskog naroda”.

Odgovarajući na pitanja obrane, Jovičić je kazao i da je tokom boravka u zarobljeništvu bio očevidac nekih ubojstava.

Dio suđenja na kojem se govorilo o određenim osobama koje su obavljale neke specifične poslove, bio je zatvoren za javnost.

Unakrsno ispitivanje Jovičića će biti nastavljeno 11. listopada.