KAKO JE ŠIBENKI ODUZETA TITULA: Bilo je to vrijeme kad se državni prvak određivao dekretom SKJ

Na današnji dan prije 35 godina, 9. travnja 1983.godine, KK Šibenka pobijedila je Bosnu u jednoj od najkontroverznijih utakmica u povijesti jugoslavenske košarke i osvojila prvi naslov u bivšoj državi koji joj je kasnije oduzet političkim dekretom.

Bio je to povijesni dan za šibenski i hrvatski sport, dan u kojem je tada 18-godišnji Dražen Petrović u zadnjoj sekundi majstorice prvenstva Jugoslavije donio Šibenki 83-82 pobjedu na Baldekinu protiv tada moćne Bosne što je Šibenki bio prvi naslov prvaka Jugoslavije. No titula je šibenskom klubu oduzeta nakon drame koja je debelo prešla sportske okvire i prerasla u politički problem, piše 24 sata.

Cijelu noć Šibenik i Hrvatska slavili su naslov da bi jutro donijelo šok. Mora se igrati nova utakmica. Tako je odlučio košarkaški savez Jugoslavije koji je poništio utakmicu i naredio da se nova odigra na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Očito je besana noć bila i u Beogradu jer su se članovi košarkaškog saveza Jugoslavije sastali u nedjelju da bi pronašli nekakve nepravilnosti, odnosno izbrisali osjećaj sramote koju je ‘mala’ Šibenka nanijela jugoslavenskoj košarci.

Sudac utakmice, Sarajlija Ilija Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a košarkaški savez Jugoslavije suspendirao je i dvoranu na Baldekinu.

Kakve su budalaštine izvodili tadašnji čelnici košarkaškog saveza bivše države i svu sramotu ove političke odluke pokazuje i suspenzija čuvene Šibenske limene glazbe, zaštitnog znaka šibenske košarke koja je tada bila apsolutni hit u Jugoslaviji.

Što se dogodilo? Bosna je u finalu vodila, imala je i 15 koševa razlike, ali tada 18- godišnji Dražen Petrović uzima stvar u svoje ruke. Šibenka se malo po malo vraćala da bi sekundu prije kraja, kod 82-81 za Bosnu, sudac Matijević sudio faul Sabita Hadžića na Draženu, koji je do tog trenutka ubacio 37 koševa.

Navodno je trener Šibenke, Vlado Đurović, koji kao da je znao da se nešto sprema, tražio Dražena da promaši jedno bacanje i odvede utakmicu u produžetke.

Ali Dražen pogađa oba za pobjedu Šibenke. Ono što je uslijedilo nema previše veze sa sportom, ali pokazalo je da je Dražen već tada pokazivao znakove pravog vođe, kako na terenu tako i izvan njega kao i osobine čovjeka koji ne trpi nepravdu.

Kad je do igrača Šibenke došla vijest da moraju ponoviti utakmicu, Dražen je, iako još tinejdžer, prvi istupio i pred svima rekao: “Samo vi igrajte ako želite, ja svoju medalju ne dam nikome!”

Nisu igrali. Šibenka je odlučila da neće ići u Novi Sad, a Bosna je postala prvak.

Naslov su Šibenki oduzeli, ali onaj iz srca nitko im nikad neće oduzeti.

Ovo će ostati dan u kojem je ‘mala’ Šibenka pobijedila Bosnu, koja je nekoliko godina prije bila europski prvak i dan u kojem je srednjoškolac s Baldekina trofej donio u svoj grad, svojim sugrađanima i nema te sile koja će im ta sjećanja oduzeti.

Foto: Screenshot Youtube

dd0409