Kako pomoći stradalima u poplavama!

Pomozite stradalima u poplavama. Prenosimo popis najnužnijih potrepština za stradalnike i mjesta gdje je moguće pomoć odnijeti, kako prenosi Index.hr. Za početak, društvenim mrežama proširilo se važno upozorenje, odnosno uputa za sve one koji šalju humanitarnu pomoć u obliku hrane i potrepština, a kako bi osigurali da ta pomoć stigne u prave ruke:

poplava

“Važno upozorenje svima koji šalju i prikupljaju pomoć ugroženim područjima širi se medijima. Naime, na svaku ambalažu hrane koju šaljete u sklopu raznih humanitarnih akcija, obavezno vodootpornim markerom napišite slovo H. Ono je znak za humanitarno. Tim činom možete spriječiti preprodaju i vraćanje robe na police trgovina. Mole se svi koji mogu da ovu obavijest šire dalje. Ljudi sa terena javljaju da se masovno zloupotrebljavaju humanitrne pošiljke, da se doslovce kradu. Vodite računa o povratnim informacijama prilikom zaprimanja pošiljke, mora biti potpis odgovorne osobe koja je to zaprimila…”, obavijest je koja se širi Facebookom.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih u Savskoj cesti 66, gdje se prikupljaju donacije građana, apeleliraju kako je od sada najpotrebnija donacija – voda! U Ministarstvu ističu kako je voda uz higijenske potrepštine i hranu najpotrebnija i najvažnija.

Prikupljaju se:

BEBE I DJECA: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu.

HRANA: Sve što može duže stajati -konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, u tetrapaku, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike. Voda!

Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade. Ne kupujte grickalice, mislite o količini.

HIGIJENA: Gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toalet papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova.

Javite se i udomite stradalnike poplava!

Zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Posavinu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga veterana 5. gardijske brigade, Udruga veterana specijalne jedinice policije “Krpelj” iz Vinkovaca i UDVDR za grad Vinkovce se stavila na raspolaganje Stožeru za obranu od poplava županije Vukovarsko- srijemske.

“Pozivamo sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i sve druge branitelje i stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se pripreme te se u slučaju javnog poziva za pomoć odazovu i organizirano pridruže pomoći poplavljenim područjima sukladno uputama koje će biti dane. U slučaju  potrebe pozivi s uputama će ići putem lokalnih medija, portala i facebook stranica SOHV-a i braniteljskih udruga.”, poručuje Stožer za obranu Vukovara.

Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu:Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

Pomažu i studenti i učenici

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta, Lepušićeva 6) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21 h) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). “Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl. Kolegice i kolege, pokažimo svoju solidarnost s ugroženim stanovništvom poplavljenih područja i budimo dio regionalnog humanitarnog projekta!”, poručuju studenti.

Pomoć se prikuplja se i u studentskom domu Stjepan Radić na Savi.

Pomoć za stradale u poplavama također će biti organizirana od strane Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu u prostorima studentske garderobe na Šalati 4 te studentskoj garderobi u sklopu KBC Zagreb (Rebro) od ponedjeljka do srijede od 8 do 15 sati.

Pomažu i građani

Zagrebačka humanitarna udruga Mali zmaj organizira prikupljanje pomoći za žrtve poplava u Slavoniji. Prikupljamo flaširanu vodu, dezinfekcijska sredstva, konzerviranu hranu, lijekove protiv bolova, higijenske potrepštine i mlijeko u prahu za bebe. Navedeno možete donijeti u prostorije udruge na adresi Nova cesta 71, u ponedjeljak i utorak, od 11:00 do 20:00.

Botinec, Novi Zagreb

“Pozivamo sve građane dobre volje da u DVD Botinec ( 20.svibnja 2014 od 14.00-18.00 sati) donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po dvoranama i školama, daleko od svojih domova. Molimo Vas da ono što ste namijenili za pomoć što prije dostavite kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.

Ako je potrebno doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 091 5863 – 540 broj telefona”, poziva udruga Izvor ljubavi.

Špansko

Organizirano je prikupljanje pomoći za poplavljene u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom. Pomoć će se od ponedjeljka prihvaćati u prostorijama ispod crkve svaki dan prije podne od 10 do 12 sati i poslije podne od 17 do 18:30 sati. Sva pomoć prikupljena tijekom tjedna, u subotu će se direktno prevesti do najpotrebitijih obitelji. Prikupljat će se konzervirana hrana, tjestenina, riža, sol, šećer, ulje, voda, sokovi i namirnice koje se neće kvariti zbog isključene struje i uništenih hladnjaka; osnovne higijenske potrepštine, ručnici, deke i plahte; dječja odjeća, cipele svih veličina prikladne za kretanje po blatu i vodi i sve što ste u mogućnosti darovati obiteljima koje su ostale bez svega.

Donacije se primaju i u Snoopyju u Španskom.

U Novom Zagrebu danas  sve donacije možete ostaviti u knjižnici I. OŠ Dugave od 14 do 19 sati.

Skupljamo:

-Vodu

-Hranu ( nekvarljive namirnice, konzeve, tjestenina, trajno mlijeko….)

-Higijenu ( sapuni, vlažne maramice, toaletni papir, ulošci, pelene za djecu)

-Lijekovi ( protiv bolova, temperature za odrasle i djecu, vitamini)

-Deke, pokrivači, posteljina

Novac ne prikupljamo!

Naši učenici ( mladi volonteri) sve prikupljene stvari će razvrstati i spakirati u kutije. O mjestu gdje ćemo isporučiti prikupljenu donaciju naše škole bit ćete informirani.

Danas ( 20.05.) od 18-20h u prostorijama DVD-a Bukovac ( 9 Bukovački ogranak 2 ) održat će se prikupljanje humanitarne pomoći za stradale u poplavama u Slavoniji.

Ukoliko niste u mogućnosti doći i donijeti, javite se na broj 091 6930 319 te će se doći do Vas.

Od lijekova trebaju paracetamol i lijekovi protiv crijevnih bolesti.

Pomoć se može donijeti i u organizaciju ADRA, Ulicu Ivana Kapistrana 13, danas  od 18 do 20 sati. U isto vrijeme prikupljanje pomoći organizira se i u Špišić Bukovici (Ulica Petra Preradovića bb).

Kako pomoći putem Crvenog križa?

Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Za stanovnike koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj donacije se mogu uputiti:

  • uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*
  • pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**
  • on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Za BiH i Srbiju

Za stanovnike Bosne i Hercegovine te Srbije prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti:

  • za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05
  • za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07
  • on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ će prikupljena sredstva rasporediti potrebitima u Hrvatskoj ili dostaviti nacionalnim društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Srbije. Crveni križ zahvaljuje na svim donacijama. Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Hrvatski Caritas

Hrvatski Caritas pozvao je danas sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć Slavoncima čije su kuće i njive poplavljene.

Iz Caritasa navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina naveo je da će iz interventnih sredstava Hrvatski Caritas uputiti 20.000 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

Pojedine crkve organiziraju skupljanje hrane, vode i deka, odjeće i ostalih potrepština za ugrožene ljude.