Kako se u Hrvatskoj čitaju američke novine

Ovih je dana u Hrvatskoj poprilična pozornost data članku Jeffreya T. Kuhnera, objavljenom u “The Washington Timesu”, u kojem autor HDZ-ovu vladu naziva lopovskom, a hrvatsku međunarodnu politiku izgovorom za krađu novca iz fondova EU-a. Kolumnist Kuhnera, inače hrvatskog podrijetla, Hrvate poziva da odustanu od ulaska u Europsku uniju jer će u njoj pod ovakvim uvjetima biti tek trećerazredni potrčko, a hrvatske prosvjede dovodi u izravnu vezu s “facebook revolucijama” u arapskim zemljama.

“Hrvatska je postala kleptokracija u balkanskom stilu. Ortaštvo način života. HDZ je pokrao javna sredstva od najmanje milijardu dolara – užasno velika suma za tako malu zemlju”, piše Kuhner.

Hrvatsku premijerku ovako oslikava: “Kosor je usko povezana s korumpiranom vladajućom klikom, ona nije reformator, nego aparatčik gladan moći koji želi spasiti parazitski režim HDZ-a. Sada pak žele proždrijeti milijune eura koji će stići u obliku subvencija Europske unije. To je krađa pod krinkom vanjske politike.”

O prosvjednima koji se održavaju po hrvatskim gradovima Kuhner piše: “Prosvjedi u zemlji nisu ni lijevi ni desni, već populistički i žele staviti Hrvatsku na prvo mjesto. Traže iskrenu vladu, otvorenost, prave tržišne reforme i, iznad svega, kraj HDZ-ove vladavine… Taj režim mora pasti.”

Kuhnerov članak je prenesen u velikom dijelu medija kao ozbiljna i relevantna činjenica, a Tportal priču donosi pod naslovom “Američka desnica poziva Kosor da siđe s vlasti”. A zaključuje je riječima: “Tiraža ‘The Washington Timesa’ stropoštala se u zadnjih nekoliko godina, a danas se dnevno proda nešto manje od 40.000 primjeraka. Koliko će odjeknuti Kuhnerova bomba u američkom glavnom gradu, znamo napamet – skoro pa nikako. No detonacija se itekako čuje s ove strane Atlantika, na brdovitom Balkanu.”

I tko ona kome što poručuje u glasilu (za američke prilike) više nego skromne tiraže, čije će pisanje u Americi odjeknuti “skoro pa nikako”? [T. Perić]