Kardinal Puljić: Nema mira bez jednakopravnosti naroda

Stanje u kojemu se nalaze katolici u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće a ono se može promijeniti jedino ukoliko se poboljša pozicija Hrvata u toj zemlji i osigura njihova stvarna jednakopravnost s drugim narodima, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

“Katolici u ovoj zemlji ostvarit će svoja prava onoliko koliko ih ostvari i hrvatski narod”, kazao je kardinal Puljić u Sarajevu nakon 53. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH na čijem je dnevnom redu među ostalim bilo i stanje katoličkog puka koji tamo živi.

O tome su bosanskohercegovački biskupi izvijestili i apostolskog nuncija u BiH Alessandra D’Errica a s njim su razgovarali i o tome što crkva u BiH može poduzeti na tom planu uz potporu Svete Stolice.

“Važno je postati svjestan stanja a mi smo kao crkva dužni ukazati na probleme državi ali i međunarodnoj zajednici. Oni moraju shvatiti da ovdje nema mira bez jednakih prava”, izjavio je vrhbosanski nadbiskup.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome koji su zabrinjavajući faktori za katolike u BiH, kardinal Puljić je, izrazio žalost radi nepostojanja popisa stanovništva iz čijih podataka bi se mogle napraviti prave usporedbe.

Napomenuvši da Katolička crkva posjeduje unutarnje podatke prikupljene u vrijeme posjeta svećenika obiteljima za Božić, izrazio je zabrinutost da je, upravo na temelju tih podataka, broj katolika u BiH posljednjih godina u opadanju iako je u nekim poratnim godinama bio u blagom porastu.

Osvrnuvši se dalje na stanje katolika u ovoj zemlji, a podsjećajući pri tome da ih većina pripada hrvatskom narodu u BiH, istaknuo je da jednakopravnost jednog naroda ne može biti ostvarena bez ispunjavanja istih prava za sva tri konstitutivna naroda, kao i za ostale narode u BiH u svakom dijelu zemlje.

Na novinarski upit o tome, misli li da učestali napadi na vjerske objekte imaju veze s pokretanjem projekta Međureligijskog vijeća u BiH “Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH” u 2010. godini, kardinal Puljić je odgovorio da se takav dojam dobiva i zbog češćeg izvještavanja o medijima. Upozorio je na povremenu neodgovornost onih koji su zaduženi za čuvanje reda i mira jer ponekad sve prebace na maloljetnike koji opet imaju svoje roditelje.

Spomenuo je i da je sadašnji politički rječnik ponekad opterećavajući i može doprinositi stvaranju ozračja napada. Kazao je da odgovornost mora preuzeti cijelo društvo kako bi svi radili na stvaranju suživota uz poštovanje u različitosti u izgradnji boljeg sutra.

Na pitanje o tome, što biskupi zajedno s Apostolskim nuncijem mogu učiniti na polju rješavanja problema ugroženosti katolika u BiH, kardinal Puljić je kazao kako je na Crkvi prvenstveno da ukazuje državi na probleme, a odgovornost je države da te probleme rješava. Spomenuo je i potrebu da i međunarodnoj zajednici ukazuju kako stabilan mir nije moguć bez jednakih prava te da tek tada Crkva, kao katolička zajednica, može ostvarivati ta prava na svim prostorima.