Kenjac na popisu za nominaciju Europske filmske akademije

‘Kenjac’, igrani film u režiji Antonija Nuića, našao se na nedavno objavljenom popisu filmova koji konkuriraju za nominacije Europske filmske akademije (EFA). Na ovogodišnjoj selekcijskoj listi, listi filmova preporučenih za nominacije Europske filmske akademije, nalazi se 46 filmskih naslova iz čak 32 europske zemlje, priopćio je Propeler Film.

U narednim tjednima, 2300 članova EFA-e glasovat će za nominacije u različitim kategorijama, a konačne nominacije bit će objavljene 6. studenog u Sevilli, u Španjolskoj, na Festivalu europskog filma.

‘Kenjac’ Antonija Nuića, nastao u produkciji Propeler Filma, dobitnik je nekoliko Zlatnih arena na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli te je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar, nagradu američke filmske Akademije. Dobitnik je nagrade Bronze Rosa Camuna na Festivalu u Bergamu u Italiji. Dosad je prikazan na tridesetak svjetskih festivala među kojima su Palm Springs FF, Rotterdam IFF, Goteborg IFF, Sofija IFF, Singapur IFF, Seattle IFF, Sarajevo FF, Innsbruck FF i Espoo Ciné FF.

Dugometražna konkurencija za ulazak u sljedeći krug nominacija EFA-e, u kojoj se nalazi ‘Kenjac’, i ove je godine iznimno jaka – među kandidatima je dobitnik Zlatnog lava ‘Libanon’, Samuela Maoza, bosanskohercegovački ‘Na putu’, Jasmile Žbanić, koja je s filmom ‘Grbavica’ 2006. godine osvojila Zlatnog medvjeda, ‘Soul Kitchen’ Fatiha Akina te ‘Another Year’ Mikea Leigha.

Dodjela nagrada održat će se u Tallinnu, u Estoniji, 4. prosinca, 2010.