Književnik Pajo Kanižaj preminuo u 77. godini

Jutros, 4. studenoga 2015. u 77. godini preminuo je književnik Pajo Kanižaj, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika.

pajo-kanizaj

Pajo (Pavao) Kanižaj rodio se u podravskom selu Đelekovcu pored Koprivnice 22. srpnja 1939. Đelekovec mu je rodno selo, a Koprivnica rodni grad u kojem je živio od pete godine. Ondje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je proveo većinu života.

Bio je glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa “Paradoks”, “Paradoksi” i “Žalac” te je uređivao humornu rubriku u “Sudentskom listu” (Semafor), “Vjesniku” i “Večernjem listu”. Na Hrvatskoj televiziji (i kad se zvala Televizija Zagreb) uređivao je zabavne emisije, humoristične serije i serije za djecu. Bio je i urednik umjetničkog programa.

Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo (“Zlatno Kerempuhovo pero”, “Zlatna sirena”), kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku.

Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike “Samobor-71” nagrađen je “Zlatnom lirom”. Mnogo pjesama mu je uglazbljeno, a neke su i nagrađivane (Vužgi, Hrvatski kraj, Moja domovina, Beat na moru).

U Koprivnici je 2006. dobio nagradu za životno djelo.