Koji smartphone koristi ima Kim Jong-Un? Samsung ili HTC?

kim-yong-un
Fotografija prvog čovjeka Sjeverne Koreje Kim Jong-Una na kojoj se vidi i smartphone izazvala je komentare u utorak u Aziji, a posebno u Južnoj Koreji, u kojoj je Samsung požurio objaviti kako se ne radi o jednom od njegovih mobilnih telefona.

Fotografija prikazuje Kima, nasljednika sjevernokorejske komunističke dinastije osnovane 1948. godine, kako predsjedava skupom visokih savjetnika za obranu i sigurnost posvećenog pripremama za nuklearnu probu.

Na stolu, desno od vođe koji puši cigaretu, vidi se pepeljara i crni pametni telefon.

Južnokorejski tisak spekulira o proizvođaču telefona. Neki mediji su objavili da se radi o Samsungu, a drugi da je riječ o HTC-u s Tajvana. Ima i onih koji tvrde da se radi o Appleovom iPhone-u.

Samsung je odmah demantirao kako bi se moglo raditi o Galaxy. Južnokorejska obavještajna služba je zaključila da se vjerovatno radi o HTC-u.

Tajvanska industrija nije htjela potvrditi informaciju, ali je priopćila da cijeni “podršku svih potrošača”.

Sjevernokorejci žive u jednoj od najizoliranijih zemalja na svijetu. Nemaju pristup internetu osim nekoliko stotina osoba među elitom i studentima, ali oko milijun stanovnika je pretplaćeno na usluge mobilne telefonije. Ipak, oni ne mogu nazvati nekoga u inozemstvu.

Mobilni telefoni su uvedeni u 2008. godini zahvaljujući partnerstvu s egipatskom telekomunikacijskom grupom Orascom.