Komarica: Ne mirimo se s cementiranjem velike nepravde prema hrvatskom narodu u BiH

U povodu Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji je u Hrvatskoj organiziran pom šesti put, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik Caritasa BK BiH banjolučki biskup dr. Franjo Komarica spredvodio je središnje misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, uz sudjelovanje varaždinskog i biskupa i predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josipa Mrzljaka.

Pozdravljajući okupljene, biskup Mrzljak rekao je da se ova akcija provodi već šestu godinu za redom kako bi se produbilo zajedništvo i solidarnost s Crkvom i ljudima u BiH. Pozdravio je i predstavnike Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak” koje svoje korijenje ima u Sarajevu, a čija je varaždinska podružnica na misi proslavila svoju 90. obljetnicu.

Biskup Komarica je u propovjedi podsjetio na teško stanje koje je ostavio posljednji rat i progon Hrvata katolika s njihovih ognjišta u Bosni i Hercegovini. U banjolučkom kraju od 300.000 Hrvata vratile su se dvije tisuće, uništene su crkve i samostani, poubijani i protjerani župnici, redovnici, redovnice i vjernici, te su zamrle župe. Unatoč tome, Hrvati su se polako vraćali u opustošene krajeve te gradili na svojim ognjištima nove domove, crkve, vrtiće i škole, koje žele polaziti i druge narodnosti jer je vidljivo da hrvatski narod i Crkva žele u duhu Evanđelja zalagati se za svakog čovjeka. Istaknuo je pritom kako upravo današnje generacije mogu pokazati na djelu koliko je vrijedan, dragocjen i konstruktivan hrvatski narod.

No, upozorio je kako se danas ne smije šutjeti u zaštiti neotuđivih ljudskih prava i sloboda, te podsjetio kako je i blaženi papa Ivan Pavao II. isticao da Crkva mora još više činiti u zaštiti ljudskog dostojanstva te dizati glas protiv nepravdi.

“Zato je predragocjena ova Caritasova akcija koja senzibilizira na stanje u BiH. Želimo dati do znanja da se ne mirimo s cementiranjem velike nepravde prema hrvatskom narodu u BiH te prozivamo i domaće i međunarodne političare radi takvog stanja te pitamo zašto nas ne smatrate jednakopravnim narodom”, rekao je biskup. Zahvalio je na kraju svima koji sudjeluju u Tjednu solidarnosti, te osobito zahvalio Varaždinskoj biskupiji koja je već pokazala svoje veliko kršćansko srce prema napaćenoj Banjolučkoj biskupiji, poručivši da su njezini tragovi solidarnosti i te kako dragocjeni te potvrđuju da hrvatski narod njeguje svoje zajedništvo i solidarnost sa željom da bude jači i vjerodostojniji uz Božji blagoslov.

Na kraju mise biskup Komarica zahvalio je za iskazano zajedništvo u slavlju euharistije i Tjednu solidarnosti te za svu pruženu pomoć Crkvi i ljudima u BiH putem ovih i drugih akcija.