Komšić po četvrti put glasovima Bošnjaka izabran za „hrvatskog” člana Predsjedništva BiH

Foto: Screenshot

Nakon zatvaranja birališta u Bosni i Hercegovini, s najvećim nestrpljenjem su se očekivali rezultati za izbor članova Predsjedništva BiH.

A kada su objavljeni, Hrvatima je preostalo još jednom suočiti se s činjenicom da su grubo preglasani, da na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH po četvrti put dolazi Željko Komšić, kandidat koji u niti jednom mjestu s hrvatskom većinom nije osvojio pažnje vrijedan broj glasova. Ali je zato, primjerice, u općini Kalesija, u kojoj, po rezultatima popisa stanovništva iz 2013., živi svega 20 Hrvata, dobio 2.559 glasova, dok je kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto osvojila 23 glasa.

Slično je i u drugim općinama s bošnjačkom većinom. U Cazinu, gdje Bošnjaci čine 96 posto stanovništva, dok je Hrvata 0,48 posto, za Komšića je u Cazinu glasovao 4.021 birač, a za Borjanu Krišto 32. S druge strane u Širokom Brijegu gdje Hrvati čine 99,6 posto stanovništva, Krišto je osvojila 13.077 glasova, a Željko Komšić 52!

Hrvati u BiH su, blago rečeno, ogorčeni. Neki predlažu da predstavnici hrvatskog naroda upute priziv Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH i tražite poništenje Komšićeva izbora. Iz Hrvatske također stižu brojne reakcije na ovakav ishod izbora.

Klub zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru objavio je na Facebooku da službeno pokreću proceduru da se Željka Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj. Zdravka Bušić, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, smatra kako je Borjana Krišto pobijedila što se tiče hrvatskog člana predsjedništva, zato što je nju podržao Hrvatski narodni sabor u kojem ima 14 stranaka. „Komšićev izbor nije izbor volje Hrvatskog naroda i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt bi mogao anulirati to”, rekla je.

„Smatramo da je to loše, jako nezdrava poruka za dobre odnose između konstitutivnih naroda za međusobno povjerenje. To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u razdoblju od 20 godina, 16 godina imamo hrvatskog člana predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva izabran je Denis Bećirović, a za srpskog Željka Cvijanović.