Konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH sazvana za 17. ožujka

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za 17.ožujak u Sarajevu. Prvobitno je ova sjednica bila najavljena za danas, ali je odgođena, za sedam dana, nakon intervencije međunarodnih čimbenika.

Dom naroda u Federaciji BiH nije konstituiran ni pet mjeseci od općih izbora jer još nisu delegirani članovi iz svih deset županijskih skupština u Federaciji.

Dosadašnji predsjedavajući Stjepan Krešić, koji je usprkos tome bio najavio konstituiranje za 10. ožujka, makar i u nepotpunom sastavu izjavio je prije dva dana da mu je u međuvremenu stiglo pismo od zamjenika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga u kojem je sugerirano da se sačeka s konstituiranjem, odnosno da se ipak ostavi još vremena, ‘razuman rok’, u kojem će i preostale kantonalne skupštine dati delegate.

Sličnu poruku Krešić je u tom trenutku očekivao i od Catherine Ashton, visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Budući da je, kako je rekao, procijenio kako je tjedan dana dovoljno razuman rok, odlučio je da konstituirajuću sjednicu odgodi do 17. ožujka.