Kontrola medija: "Halal internet" i blogeri u zatvoru

cenzura-internetaPovodom Svjetskog dana borbe protiv cenzure na internetu, koji se obilježava u 12. ožujka, Reporteri bez granica objavili su izvješće o “državama neprijateljima interneta“. Među njima se ističu Kina i Iran.

Diktatorski režimi na razne načine nastavljaju kontrolirati i cenzurirati medije, a osim Kine i Irana, najvećim neprijateljima slobode na internetu smatraju se vlasti u Bahreinu, Siriji i Vijetnamu.

Kako navode Reporteri bez granica, čije je sjedište u Parizu, vlade tih pet država aktivno su uključene u kontroliranje informativnih medija, što rezultira teškim kršenjima ljudskih i prava na slobodu informiranja.

Sve zastupljenija kontrola i cenzura nanosi ozbiljne štete modelu interneta koji su od početka imali na umu njegovi osnivači, a to je internet koji pobjeđuje granice i mjesto je slobode i razmjene informacija i mišljenja, navode Reporeteri bez granica.

Sa 30 novinara i 69 blogera i online-aktivista u zatvoru, Kina je na prvom mjestu na svijetu po broju onih kojima je sloboda oduzeta zbog nečega što su napisali. Ta država cenzurira, kontrolira i filtrira svaku informaciju za koju se procjeni da bi mogla biti osjetljiva.

Borba kineskih vlasti protiv “cyber sloboda”, nije međutim, spriječila ekspanziju društvenih mreža, blogova, mikroblogova i foruma u Kini, kaže profesor na katedri za novinarstvo i komunikaciju Pekinškog univerziteta, Hu Yong.

On ocjenjuje da je mikro blog milijunima Kineza po prvi put omogućio da slobodno iskažu svoje mišljenje i imaju pristup vijestima ili komentarima milijuna ljudi širom svijeta. Prema njegovim riječima, takvi sadržaji se u Kini često stopiraju i blokiraju, ali ih je teško u potpunosti ukinuti.

Značaj mikroblogova je, navodi Hu Yong, u tome što su kratke poruke koje se lako dijele na internetu, pomogle novinarima i ostalim građanima da imaju drugačiju sliku o Kini od one kakvu im nude tamošnji državni mediji.

“Takvi trendovi obećavaju dalji napredak i nezavisno i živo civilno društo u Kini”, kaže Hu Yong.

Po cenzuri interneta za Kinom ne zaostaje ni Iran, čije vlasti godinama ozbiljno kontroliraju cyber informacije, a Teheran je otišao dotle da je izrazio želju da jednog dana za svoje građane napravi “halal internet”.

Iranski bloger Arash Abadpour, koji trenutno živi u Kanadi, kaže da se vlasti u Iranu odlučuju na cenzuru djelomično i zato što strahuju kakve bi posljedice po njih moglo imati slobodno širenje informacija.

“Iran se plaši interneta i vlasti zbog toga ograničavaju investiranje u infrastrukturu”, kaže Abadpour. [Deutsche Welle]