Koštunica spriječio pregovore o predaji Ratka Mladića

Bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica je, kako piše beogradski dnevnik “Blic” u nedjelju, u proljeće 2006. spriječio pregovore o predaji bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića Haaškom sudu.

Posebni tužitelj za ratne zločine u Srbiji, Vladimir Vukčević, izjavio je naime za list da mu je bivši direktor obavještajne službe BIA-e Rade Bulatović nudio pregovore o predaji Ratka Mladića, što je tužiteljstvo prihvatilo.

Vukčević je bio spreman pregovarati s Mladićem o predaji, ali je istog dana Bulatović otišao na konzultacije o tome u kabinet tadašnjeg premijera Koštunice i nakon toga više nije došlo do pregovora, piše list, prenijela je Hina.

Tužitelj Vukčević je, kako navodi list, odbio to podrobnije objasniti te je na pitanje znači li to da je Bulatović znao gdje je Mladić ali ga nije uhitio, i zašto bivši šef BIA nije predmet kaznenog gonjenja, indirektno odgovorio kako zakon definira da je kazneno djelo pomaganje izvršitelju poslije izvršenja kaznenog djela i da to daje mogućnost procesuiranja svih onih koji su pomagali haaškim bjeguncima.

Za sada se vodi jedan postupak za skrivanje Stojana Župljanina i jedan pretkazneni postupak za skrivanje Radovana Karadžića, rekao je tužitelj Vukčević za list te istaknuo ističe da će svako za koga se to ustanovi biti predmet kaznenog gonjenja.

Na upit što je od sredine 2008. godine, od kada Bulatović više nije na čelu BIA-e, spriječavalo vlasti da pronađu i uhite Mladića, Vukčević je odgovorio da je razlog tome dobra organizacija Mladićevog skrivanja.

“Blic” prenosi kako je Bulatović odbio kontaktirati s novinarom tog lista, već je samo preko posrednika kratko poručio: “Sve što je on (Vukčevići) rekao su laži”.

Optužnica Haaškog suda tereti nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Den Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Izvor: Bitno.ba