Kotromanović: Za zločine trebaju odgovarati oni koji su ih činili, a ne Ante Gotovina

Ante Gotovina podređenim časnicima “nikada nije izdao zapovijed zapali, uništi, strijeljaj, ubij”, izjavio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, ističući da za zločine trebaju odgovarati “oni koji su ih činili, a ne Ante Gotovina”.

“Oluju smo odradili zajedno, na vojnički, profesionalan i častan način. Zločini su se dogodili nakon Oluje, ja ih osuđujem, ali neka za njih odgovaraju oni koji su ih činili, a ne Ante Gotovina”, izjavio je Kotromanović u intervjuu Jutarnjem listu.

Upitan kako danas gleda na žestoki politički govor koji je kao djelatna vojna osoba održao 2001. na sinjskoj Alci, Kotromanović odgovara da bi i danas održao isti govor. “Potpuno isti. Puno sam o njemu razmišljao u proteklih deset godina i naprosto nije se moglo drugačije s obzirom na situaciju”, rekao je u intervjuu.

Podsjetio je da je govorio o zaštiti digniteta Domovinskog rata, da treba čvršće stati uz branitelje, te o operaciji “Oluja” i optužnici protiv generala Ante Gotovine. Kada je u pitanju optužnica protiv generala Gotovine, smatra da su politika i vlast trebali postupiti drugačije od 1998. do danas.

“Ne mogu razumjeti koncepciju njegove optužnice o prekomjernoj upotrebi topništva. Ne mogu shvatiti da netko može biti optužen za nešto što se dogodilo dva mjeseca nakon što smo otišli s tog prostora”, rekao je Kotromanović dodavši kako general Gotovina podređenim časnicima “nikada nije izdao zapovijed zapali, uništi, strijeljaj, ubij.”