Mislio da ulaže u kriptovalute pa ostao bez pozamašne sume. Policija savjetuje kako se zaštititi od prijevare

Foto: Freepik

Policijski službenici zaprimili su prijavu od 40-godišnjeg hrvatskog državljanina kojom prijavljuje računalnu prijevaru. Naime, oštećeni je tijekom siječnja ove godine preko internetske platforme uložio novac za kupnju kriptovaluta, objavila je Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Nakon što je zatražio povrat sredstava, utvrdio je kako ne može podići sredstva i kako su novčana sredstva prebačena na račune kojima on nema pristup. 40-godišnjak je oštećen za nekoliko desetaka tisuća eura.

Građanima, koji se odluče ulagati u kriptovalute, savjetujemo da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe te svakako da budu oprezni i sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit. U slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru potrebno je događaj prijaviti policiji.

Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.