Krstulović Opara povjesničaru Markovini: “Iznosite neistine, nitko od mojih nije bio u partizanima”

Foto: Facebook

Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik Splita, u objavi na Facebooku demantirao je povjesničara Dragana Markovinu koji je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji izjavio da su njegovi preci bili partizani.

Objavu Andre Krstulovića Opare prenosimo u cijelosti:

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji je objavljen razgovor s dr. Draganom Markovinom, koji je, ne znam čime izazvan, kazao da su moji preci bili partizani želeći valjda osnažiti neku svoju tezu stavljajući i moje ime uz Tuđmanovo koji je u mladosti bio u partizanima.

Netko tko je doktor povijesti mora, ali baš mora provjeriti svoje navode i ne iznositi neistine.

Ne da nitko od mojih predaka nije bio u partizanima, ni s materine ni s očeve strane nego su naprotiv, bili i proganjani od komunista.

Radi istine, njihove časti i časti mojih potomaka potrebno je bilo ovo naglasiti.

Potomak sam manuških po ocu i velovaroških po materi, težačkih, narodnjačkih obitelji. Dida Frane mi je bija bratim u Bratovštini Svetoga Križa u Velome Varošu i remeta u Gospe od Špinuta, pradida Dujam, jedan od osnivača Hrvatske stranke prava u Splitu, a sin mu Andrija, moj dida, po kojemu nosin ime, bija je Trumbićevac.

Nitko u bližoj obitelji, s obje bande, nije bio u Komunističkoj partiji ni u partizanima.

To što ja u svojem političkom djelovanju jasno njegujem vrijednosti iz preambule hrvatskoga Ustava, pa tako i antifašističke i protutotalitarne, zapisane na početku našeg najvažnijeg državotvornog dokumenta kojega sam imao čast donijeti kao najmlađi zastupnik u Saboru te 1990. godine, nikako ne znači da te vrijednosti baštinim zbog izmišljenih partizana u obitelji.

Ima nas puno uvjerenih antifašista koji su istovremeno i antikomunisti i protutotalitaristi. Iz obitelji koje stoljećima ovdje njeguju iste kršćanske vrijednosti.

Eto, ima nas.”