Kuharić je od Zapada tražio da zaštiti Bošnjake i Hrvate u zapadnoj Bosni

Među povijesno i politički važnijim dokumentima koje je WikiLeaks ovih dana objavio o Hrvatskoj nesumnjivo je i sadržaj duljeg razgovora što ga je američki veleposlanik Peter Galbraith vodio s ondašnjim zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Franjom Kuharićem, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Značaj i uloga sugovornika te činjenica da se razgovor održao u travnju 1995., dakle mjesec dana prije Bljeska i četiri mjeseca prije Oluje, govore o njegovoj važnosti, piše “Jutarnji”, ističući da je Galbraith jedan je od rijetkih stranih diplomata koji su duboko razumjeli problematiku zemalja bivše Jugoslavije i koji su, zapravo, bili više na hrvatskoj strani nego što su to tražile upute iz Washingtona.

Galbraith je s Kuharićem razgovarao kao da je vodio seriozan novinski intervju, postavljao je vrlo konkretna pitanja, na koja je Kuharić jednako konkretno i iscrpno odgovarao, no sastanak nije počeo Galbraithovim pitanjima, nego Kuharićevom molbom da američki ambasador pokuša pomoći manjinama u banjalučkoj regiji.

“Kardinal je procijenio da je u sjevernoj Bosni preostalo samo 30 tisuća Muslimana i 20 tisuća Hrvata, koji se kriju po šumama, dok je prije rata ondje živjelo 356 tisuća Muslimana i 181 tisuća Hrvata. Kardinal je zatražio jasnu izjavu Zapada u kojoj bi se od Srba zahtijevalo da etničko čišćenje u tom dijelu Bosne odmah prestane”, stoji u dokumentu koji je objavio WikiLeaks, piše “Jutarnji list”.