Lagumdžija i Ljubić za izbor članova Predsjedništva u parlamentu

SDP BiH i HDZ 1990 na današnjim službenim razgovorima u Sarajevu, gdje su ih predvodili čelnici stranaka Zlatko Lagumdžija i Božo Ljubić, postigli su tako veliki stepen suglasnosti da bi već danas mogli potpisati koalicijski sporazum da su oni jedini koji se trebaju dogovoriti, izjavio je nakon sastanka predsjednik SDP-a Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao da je na razgovirima s HDZ-om 1990 postignut najveći stupanj suglasnosti u dosadašnjem tijeku postizbornih razgovora.

Kapitalne stvari o kojim se dvije stranke slažu su ustavne reforme i ubrzanje evroatlantskih integracija. Lagumdžija je rekao da ustavne reforme trebaju ići za tim da se ubrza euroatlantski put BiH, te osigura konstitutivnost i puna ravnopravnost svih građana i naroda na cijelom teritoriju zemlje, a novi ustav treba sadržavati i europsku klauzulu.

Po njegovim riječima, ustavne reforme nisu nešto što se može završiti za nekoliko mjeseci.

Izaslanstva dviju stranaka razgovarale su i o konkretnim pitanjima, pri čemu je postignuta suglasnost da je potrebno ojačati institucije za borbu protiv kriminala i korupcije i donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Zatim, da je potrebno hrabro krenuti u investiranje u infrastrukturi i energentskom sektoru, oslanjajući se na strani kapital i javno-privatno partnerstvo, ali putem potpuno transparentnih procedura, rekao je Lagumdžija.

Danas se, međutim, nije razgovaralo o konkretnim imenima za najviše funkcije. “Nismo predlagali nikoga ni iz drugih stranaka za predsjedavajućeg Vijeća ministara”, rekao je predsjednik SDP-a te dodao da je to još daleko, jer se razgovori nalaze u fazi kada počinju ličiti na pregovore.

Za Ljubića je, pored ustava, važno i pitanje jedinstvenog ekonomskg prostora te je potrebno izjednačiti fiskalna opterećenja na nivou cijele zemlje.

Istakao je da je HDZ 1990 spreman biti dio nove većine na osnovu programskih načela, koji uključuju jednakopravnu poziciju svih naroda, uključujući izmjene Izbornog zakona BiH, borbu protiv korupcije, jačanje pravne države i brži put ka euroatlantskim integracijama.

Upitani da pojasne za kakve se izmjene Izbornog zakona zalaže HDZ 1990, odnosno misli li se pritom na izbor članova Predsjedništva BiH, Lagumdžija i Ljubić su se založili za indirektan izbor članova Predsjedništva BiH u državnom parlamentu.

Lagumdžija to vidi kao jednog predsjednika s potpredsjednicima, pri čemu bi dobar dio ovlasti bio prebačen na vladu i parlament. Ljubić je istaknuo da je u ovakvoj konstelaciji odnosa jedini način da Hrvati utječu na izbor člana Predsjedništva kao i drugi narodi to da se oni biraju u parlamentu.