Lagumdžija: Spremni smo za koaliciju sa SNSD-om, SDS-om i dva HDZ-a

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u Sarajevu se, u odvojenim susretima, sastao sa veleposlanicima SAD-a i Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Patrick Moonom i Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kako priopćava Centar za informiranje SDP-a BiH, Lagumdžija je istakao da je potrebno što prije napraviti koaliciju na razini BiH na jasnom programu i podijeliti odgovornosti.

Buduća vladajuća koalicija na nivou BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. obilježi kraj stoljeća ratova u Europi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU. Suglasnost o popisu stanovništva, zakoni o državnoj pomoći i vojnoj imovini bi bili prvi koraci za nove vlasti na tom putu.

Iduće četiri godine je dr Lagumdžija okarakterirao kao razdoblje u kojem BiH mora u svoj ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas posjeduje jedino OHR, i primijeniti odluku Sejdić-Finci na svim razinama gdje je ona primjenjiva.

Lagumdžija je u razgovoru sa Bocan-Harčenkom istakao da bi najpraktičnije i najlogičnije bilo da na razini BiH vlast formiraju vladajuća koalicija u Republici Srpskoj i stranke potpisnice platforme. Dodao je da su potpisnici platforme spremni ući u formiranje vlasti i s dva HDZ-a i SDS-om, samo ako bi to bila široka koalicija spremna odgovorno ući u ustavne promjene i napravi konkretnu podjelu odgovornosti uz odgovarajuću participaciju međunarodne zajednice.