Lagumdžija reketom od 3,5 milijuna KM kanio finacirati izbornu kampanju?

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predložio je da za usvajanje regulacijskog plana “Alipašino polje 7” u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje je firma “ASA holding” kupila parcelu i započela gradnju objekata, ova firma plati reket od 3,5 milijuna konvertibilnih maraka što je jedan posto od ukupne investicije – rekao je direktor “ASA holdinga” Nihad Imamović u izjavi Tužiteljstvu BiH danoj 9. lipnja 2010. godine, piše “Glas Srpske”, tvrdeći da je u posjedu Imamovićeve izjave.

Imamović je ovo rekao kao svjedok u već poznatoj aferi “reket SDP-a”, odgovarajući tužitelju Dubravku Čampari na pitanja.

“To je na sastanku održanom 24. lipnja 2009. godine u staroj zgradi Astre rekao direktor tvrtke `Butmir` i Lagumdžijin posrednik u pokušaju reketiranja Husein Sejo Hasibović, a sve to je i snimljeno na diktafon. Hasibović je tada dodao da on nije pristao na taj prijedlog jer je smatrao da je to veliki iznost, a da su SDP-ovi dužnosnici, načelnik općine Novi Grad i predsjedavajući Gradskog vijeća Damir Hadžić i Marin Ivanišević predložili da damo 2,2 milijuna KM u gotovini što bi značilo da je to deset KM po kvadratnom metru izgrađene površine”, izjavio je Imamović.

Imamović je rekao tužitelju da su tom sastanku, osim Hasibovića i njega, nazočili i njegov kolega Emir Ahmetagić, direktori tvrtke “A gradnja” Sanin Granov i Džemo Poljak, vlasnik tvrtke “Dalas” Ljutvo Hajrović i projektant u ASA holdingu Beriz Povlakić. On je istaknuo i da im je Hasibović rekao da će primopredaja novca biti u Bošnjačkom institutu gdje bi bile “zamijenjene naša i torba koju će donijeti šef” – navodi se u tekstu.

“Hasibović je garantirao da će sve biti kako treba jer, kako je naglasio, to je dogovoreno na sastanku u Bošnjačkom institutu na kome su bili prisutni Lagumdžija, Hadžić, Ivanišević i SDP-ov dužnosnik i načelnik općine Centar Dževad Bećirević. Hasibović je još rekao da je tom sastanku trebalo da prisustvuje i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ali da je spriječen posjetom kod kardinala Vinka Puljića”, navedeno je u zapisniku o saslušanju svjedoka Imamovića.

Imamović nastavlja da je poslije nekoliko dana predao snimku tog razgovora direktoru federalne Uprave policije Zlatku Miletiću i da je pristao svjedočiti u ovom predmetu. “Prijavu sam podnio za pokušaj reketiranja. Svi naredni sastanci sa Hasibovićem kome sam rekao da novac nije skupljen bili su pod kontrolom federalnog MUP-a. Za sve ove razgovore postoje snimke koje nisam imao prilike vidjeti, ali federalni MUP ih je dostavio Tužiteljstvu BiH”, rekao je u izjavi u Tužiteljstvu BiH svjedok Imamović.

On je naveo da je poslije njegove prijave pokušaja reketiranja usvajanje regulacijskog plana u općini Novi Grad potpuno stopirano iako je 23. rujna 2008. godine završena sva procedura oko tog plana.

“Zato trpimo velike štete pa ćemo pokrenuti krivičnu prijavu protiv odgovornih koji su stopirali te izmjene, nastojeći da prikažu kako se radi o nelegalnoj gradnji. Mi smo uz pismene i usmene dogovore na toj lokaciji uložili 27 milijuna KM do sada, a samo zemljište površine 10 700 metara kvadratnih plaćeno je 15 milijuna KM”, navodi se u zapisniku Tužiteljstva BiH o saslušanju Imamovića.

Imamović je pokušaj reketiranja u režiji SDP prvo prijavio MUP-u FBiH 13. lipnja 2009. godine i na osnovu te prijave Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu. U zapisniku o prijemu usmene prijave Imamovića federalnoj Upravi policije od 13. lipnja 2009. godine stoji da je svjedok Imamović rekao da mu je Husein Hasibović rekao da će regulacioni plan kao točka dnevnog reda biti stavljen na sjednicu Gradskog vijeća u srpnju 2009. godine, a da će biti skinut ako novac do tada ne bude dat.

“Lagumdžija je na sastanku sa Hadžićem i Ivaniševićem predlagao da se tim novcem financira izborna kampanja SDP-a u 2010. godini, a Hadžić i Ivanišević su predložili da se pare traže odmah. Način isplate bio bi gotovinski ruke na ruke”, izjavio je Imamović policiji.

On je tada policiji predao i tri CD-a na kojima je snimljen razgovor investitora sa izaslanstvom SDP-a koja je tražila reket. I ova snimka razgovora, koja je trajala više od 40 minuta, također je u posjedu je “Glasa Srpske”.