Latal: Situacija u BiH ne stagnira, već se drastično pogoršala

srecko-latal-350Ono što je ključni nedostatak izvještaja koji je juče visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali i sličnih analiza jeste posmatrati situaciju u BiH kao status quo, ocijenio je danas u izjavi za Fenu analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.
“Situacija u BiH ne stagnira. Mnoga istraživanja su pokazala da se situacija u BiH u zadnjih sedam godina drastično pogoršala”, kazao je on.
Navodi da to pokazuje i pad životnog standarda, povećanje stepena siromaštva, povećanje unutrašnjih podjela u zemlji i drugo, tako da je ono što se dešava u BiH “drastično pogoršanje, a ne status quo”.
Latal kaže da ovaj izvještaj ne iznenađuje, jer se, nažalost, Kancelarija visokog predstavnika u posljednjih nekoliko godina pretvorila u nekoga ko “nadgleda hronologiju propasti BiH”, ali više nema podršku međunarodne zajednice da se aktivno uključi.
“Mislim da Inzko nije lično odgovaran, nego je međunarodna zajednica u zadnje dvije-tri godine donijela odluku da građani BiH i svi segmenti društva snose odgovornost za promjene u zemlji, a međunarodna zajednica više ne želi da se aktivno miješa u to, osim podrške procesu evropskih integracija”, zaključio je Latal. (Fena)