Lijanović i formalno predložio formiranje vlade narodnog jedinstva

Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak odlučilo je da će svim parlamentarnim strankama u predložiti Federaciji BiH da izlaz iz trenutno teške ekonomske situacije nađu u formiranju vlade narodnog jedinstva, ocjenjujući da je to najbolji izlaz za bosanskohercegovačke građane.

Rekao je to danas dopredsjednik te stranke i dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji “Kruga 99” u Sarajevu.

“Narodna stranka Radom za boljitak je uputila zahtjev predsjedniku FBiH i zamoljen je da obavi konzultacije sa svim parlamentarnim strankama, da predstavi prijedloge i objasni da je to u ovome trenutku izlaz za građane. Ja vjerujem da će predsjednik FBiH u narednom tjednu obaviti te konzultacije i apeliram na vodstva političkih stranaka da budu svjesna situacije u kojoj se građani nalaze, te stoga prihvate tu inicijativu. To će sigurno biti bolja vlada od sadašnje, iako je ova vlada pokazala da je najbolja do sada. Mislim da možemo napraviti još jedan korak naprijed”, poručio je Ivanković Lijanović.

Vlada bi, kako je kazao, za osnovni cilj trebala imati popravljanje ekonomskog položaja građana u FBiH i put BiH ka europskim i NATO integracijama.

Ivanković Lijanović je kazao da za formiranje vlade narodnog jedinstva nema potrebe mijenjati bilo koji zakon ili Ustav i da je neophodno da samo političke stranke imaju političku volju da se napravi takva vlada.

“Realizacija mjera koje se predlažu i rad te vlade bi u narednim godinama, pored svih pozitivnih efekata, imao za rezultat 100.000 novih radnih mjesta”, rekao je Ivanković Lijanović te dodao da je spreman, kao doprinos formiranju vladi narodnog jedinstva, staviti na raspolaganje svoju poziciju dopremijera FBiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.